Säkerhetskontroll

En säkerhetskontroll av passagerare och deras handbagage görs efter incheckningen, före genomgången till gateområdet. Bagage som ska transporteras i lastrummet lämnas vid incheckningen för säkerhetskontroll.

Det är viktigt att du packar bagaget rätt redan hemma. Innan du kommer till flygplatsen ska du ta reda på vilka saker, ämnen och föremål som ska transporteras i handbagaget och vilka som ska transporteras i lastrumsbagaget, och vilka saker du inte alls får ta med dig på flyget.

Endast säkerhetskontrollerna på Helsingfors-Vanda flygplats använder ny teknik, vilket är anledningen till att Finavias säkerhetskontroller på andra flygplatser fungerar annorlunda än på Helsingfors-Vanda. Se nedan för mer detaljerade anvisningar.

Så här gör du i Helsingfors-Vandas säkerhetskontroll

1) Gå till säkerhetskontrollen genom att skanna ditt boardingkort (boarding pass) i pappersform eller på en mobil enhet i biljettgranskningsautomaten.

Läs mer: Så här gör du vid säkerhetskontrollens digitala port.

Matkustaja asettaa puhelimensa matkalipun lukijaa vasten

2) När du går in i säkerhetskontrollen, placera allt handbagage och lösa föremål i en plastlåda för genomlysning.

A passenger sets their hand luggage on a tray for security check

Nycklar och mynt: Lägg nycklar och mynt i väskan eller i jackfickan. I byxfickorna och på andra ställen i kläderna kan de utlösa onödiga larm.

Kläder och accessoarer: Ta av dig jackan och kavajen samt klockor och bälten som innehåller mycket metall och stora metallsmycken. Ofta innehåller även klackar metall. Om du vill, kan du därför låta genomlysa dina skor.

Du kan lämna elektroniken i väskan.

Förpacka vätskor på mindre än 100 ml i en 1-liters återförslutningsbar påse. Säkerhetskontrollanten ber vid behov om att vätskorna ska tas ut ur påsen före genomlysning.

Du kan ta med dig barnmat och mediciner som du behöver under resan i handbagaget.

3) Gå genom metalldetektorporten. Om metalldetektorn larmar blir du ombedd att gå till säkerhetsskannern för kontroll.

A passenger stands in front of a security scanner

Du kan också begära att kläder och kropp inspekteras manuellt. Vid manuell inspektion ska säkerhetskontrollanten även kontrollera byx- eller kjollinningens insida genom att känna efter med fingrarna. Skor med höga skaft kan bli ombedda att tas av.

Säkerhetskontroll på Finavias regionala flygplatser

1) När du går in i säkerhetskontrollen, placera allt handbagage och alla lösa föremål på en plastlåda för genomlysning.

Liquid products and electronics on a security control tray.

Nycklar och mynt: Lägg nycklar och mynt i väskan eller i jackfickan. I byxfickorna och på andra ställen i kläderna kan de utlösa onödiga larm.

Kläder och accessoarer: Ta av dig jackan och kavajen samt klockor och bälten som innehåller mycket metall och stora metallsmycken. Ofta innehåller även klackar metall. Om du vill, kan du därför låta genomlysa dina skor.

Elektronik: Ta upp bärbara datorer, surfplattor, telefoner, kameror, reservbatterier och övrig elektronisk utrustning som har ackumulator eller batteri ur väskan. Bärbara datorer och surfplattor ska också tas ut ur sina transportväskor. Surfplattans fasta skal behöver inte tas bort. Små apparater med knappcellsbatterier, såsom bilnycklar, kan lämnas kvar i väskan.

Vätskor: Var förberedd på att vid säkerhetskontrollen visa upp alla vätskor som du tar med ombord i handbagaget. Transportera vätskorna i behållare på högst 100 ml förpackade i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse som rymmer högst 1 liter. Varje passagerare får endast ta med en 1-liters plastpåse. I fråga om familjer får varje familjemedlem som har en flygbiljett ta med en 1-liters plastpåse. Vätskor på mer än 100 ml är förbjudna i handbagage, exklusive flytande läkemedel samt barnmat.

2) Visa upp ditt boardingkort (boarding pass) i pappersform eller på en mobil enhet för säkerhetskontrollanten.

3) Gå genom metalldetektorporten.

Om en metalldetektorport ger larm måste säkerhetskontrollanten ta reda på orsaken. Passageraren ombeds ta bort föremål som kan ha orsakat larmet och sedan gå genom metalldetektorporten en gång till.

Säkerhetskontrollanten kan också vara tvungen att kontrollera passagerarens kläder och kropp manuellt. Vid behov ska säkerhetskontrollanten även kontrollera byx- eller kjollinningens insida genom att känna efter med fingrarna.

Mer information om säkerhetskontrollen

För barnfamiljer

För syn- och hörselskadade samt rörelsehindrade

Bakgrundsinformation om säkerhetskontroller

Säkerhetskontroller på flygpassagerare regleras i EU-länderna av gemensamma regler i syfte att säkerställa säkerheten och smidigheten på resorna. För bestämmelserna om säkerhetskontroll i Finland ansvarar Transport- och kommunikationsverket Traficom, som också är den nationella myndighet som övervakar säkerhetskontrollerna.

På Finavias flygplatser utförs kontrollen utifrån det slumpmässiga urvalet med ETD-utrustning, dvs. en sprängämnesdetektor.

Traficoms webbplats får du bakgrundsinformation om säkerhetskontroller.

Dataskyddsbeskrivning: Rapporteringssystemet för säkerhetskontroller och bevakning (PDF)