Transittrafik på Helsingfors-Vanda

Transit genom Helsingfors-Vanda är lätt och bytestiderna är bland de kortaste i Europa. Hela flygplatsen fungerar under ett tak, så du kan gå till fots från ankomstgaten till avgångsgaten för ditt nästa flyg. Flyg till Schengenländer avgår från ett annat område än flyg till non-Schengenländer, men det är lätt att ta sig från område till område. Flygplatsen har ett stort antal restauranger, kaféer och butiker, också i hela avgångsgateområdet. På denna sida hittar du information om transittrafik och en karta över Helsingfors-Vanda flygplats.

Transit är lätt på Helsingfors-Vanda

Helsingfors-Vanda flygplats är en avstressande plats för byte av flygplan. I väntan på förbindelseflyget har passagerarna tillgång till ett brett utbud av butiker, kiosker, restauranger och kaféer.

Helsingfors-Vanda flygplats har fått många internationella erkännanden för sin utmärkta kundupplevelse, effektivitet och punktlighet. Passagerare har flera gånger valt Helsingfors-Vanda till den bästa flygplatsen i Europa i sin storleksklass. Hela flygplatsgemenskapen gör sitt bästa för att säkerställa smidigt resande.

Läs mer om butikerna och restaurangerna på Helsingfors-Vanda

Se alla avgående och ankommande flyg på Helsingfors-Vanda

Du kan alltid shoppa, vare sig du flyger inom hemlandet eller utomlands. Se mer information om din rätt att göra inköp.

Så här byter du flyg på Helsingfors-Vanda

  1. När du anländer till terminalen från ditt flyg, kontrollera avgångsgaten för ditt nästa flyg och den beräknade gångtiden till avgångsgaten på skärmarna med flyginformation.
  2. Inrikesflyg och flyg till Schengenländer avgår från gaterna 5–36. Flyg till non-Schengenländer avgår från gaterna 37–55.
  3. Om du anländer till Helsingfors-Vanda från en annan inrikes flygplats eller ett annat Schengenland och fortsätter din resa till Asien, Nordamerika, Mellanöstern eller Storbritannien, måste du gå igenom passkontrollen för att komma till avgångsgaten för ditt anslutande flyg. Innehavare av biometriska pass kan använda de automatiska gränskontrollmaskinerna.
  4. Om du anländer till Helsingfors-Vanda från en annan inrikes flygplats eller ett annat Schengenland och fortsätter din resa till ett Schengenland, behöver du inte gå igenom passkontrollen.
  5. Helsingfors-Vanda flygplats följer Europeiska unionens säkerhetsreglering. Passagerare som anländer från icke-Schengenländer (med undantag för EU-länder som inte tillhör Schengenområdet, samt Storbritannien, USA, Kanada och Singapore) går vidare till sina anslutningsflyg genom säkerhetskontroller.

Om du har bokat ditt flyg som anländer till Helsingfors-Vanda och ditt anslutningsflyg med olika bokningar, se till att du har tillräckligt med tid att byta flyg. Ditt incheckade bagage överförs inte automatiskt till anslutningsflyget. Efter flyget gå till bagagehallen, hämta ditt incheckade bagage och checka in på nytt. Gå sedan till säkerhetskontrollen. Följ noga flygbolagets anvisningar om incheckningstiden.

Se utrikesministeriets lista över Schengenländer och reseinstruktioner

Se en karta över Helsingfors-Vanda flygplats (på engelska)

Läs Tullens anvisningar för varor som ska deklareras. Tullen har en egen servicesida på Finavias webbplats. Du kan också hitta mer information om tullpraxis på Tullens webbplats.

Thumbnail from the video with title Tervetuloa Helsinki-Vantaan lentoasemalla