Så här sköter du incheckningen

Tidpunkterna och sätten för hur du ska checka in varierar beroende på flyg. Kontrollera alltid informationen med ditt flygbolag eller din resebyrå.

Många flygbolag har frångått personlig incheckningsservice, varigenom du ska checka in själv på flygbolagets webbplats eller en automat på flygplatsen.

Om du enbart har handbagage med dig kan du med fördel checka in i förväg på flygbolagets webbplats. Då kan du gå direkt till säkerhetskontrollen när du kommer till flygplatsen.

Om du har bagage som ska transporteras i lastrummet, är det smartaste alternativet att checka in på en automat på flygplatsen. På flygplatserna i Helsingfors-Vanda, Uleåborg, Åbo, Tammerfors och Vasa finns lättanvända automater där du sköter incheckningen lätt och behändigt.

Så här checkar du in på automat

1. Först ska du identifiera dig för automaten. Lägg din biljett i streckkodsläsaren i automaten. När du har identifierats ska du följa anvisningarna i automaten. Förutom med flygbiljett kan identifiering ske även på andra sätt, men de varierar beroende på flygbolag.

2. Automaten skriver ut ett kontrollkort (boarding pass) med en streckkod. Utskriften är ett åtta centimeter brett kvitto på termopapper. Ta med dig utskriften.

3. Automaten skriver sedan ut bagagetaggarna (bagageetiketterna). Olika flygbolag följer olika rutiner, se närmare anvisningar nedan.

  • För flyg med Finnair, Norwegian och SAS skriver automaten ut taggarna för de väskor som ska transporteras i lastrummet. Fäst taggen i handtaget på väskan, ryggsäcken, golfbagen eller skidpåsen och gå till bagageautomaten (bag drop-automaten).
  • Även KLM:s,Shunclass och Jet Times kunder ska skriva ut sina bagagetaggar i automat. Ta taggarna och ditt bagage och gå med dem till ditt flygbolags bag drop-disk.
  • För flyg med övriga bolag skrivs bagagetaggarna ut vid bag drop-disken.

Se en videofilm där vår servicerådgivare visar hur incheckningsautomaten används (på finska).

Vissa flygbolag erbjuder också som tidigare tjänster över disk och i så fall ska du checka in och lämna ditt bagage samtidigt vid disken.

Mer anvisningar och tips finns i Minneslista för flygpassagerare.