Checklista för passagerare

På denna sida får du anvisningar om vad du ska beakta innan du åker till flygplatsen och hur du ska göra före avgång och vid ankomst på flygplatsen.

Innan du åker till flygplatsen

När du packar kapsäcken bör du kontrollera i våra anvisningar vad du kan lägga i handbagaget eller i lastrumsbagaget eller vad du över huvudtaget inte får ta med på flyget.

Kontrollera i förväg när och hur du ska checka in.

Om du vill säkerställa att det finns en parkeringsplats för bilen, kan du boka parkering på Helsingfors-Vanda flygplats senast 24 timmar innan du behöver parkeringsplatsen.

Mer anvisningar för barnfamiljer, resenärer med sällskapsdjur, personer med nedsatt rörlighet och föräldrar vars barn ska resa på egen hand.

På flygplatsen

Efter incheckningen och bagageavlämningen kan du gå vidare till säkerhetskontrollen.

Beakta den ombordstigningstid (boarding time) som flygbolaget har angett och gå till gaten senast då.

Avgångstiden och gaten kan förändras. Följ flyginformationen på skärmarna, flygplatsens webbsida Jag åker i väg eller med mobilappen. På så sätt kan du försäkra dig om att du hinner med flyget. Enligt internationell praxis är Helsingfors-Vanda en tyst flygplats där det inte sker utrop om alla flyg.

Om du ska flyga till ett land som inte hör till Schengenområdet, finns din gate i ett område med passkontroll.

Alla passagerare kan göra inköp på flygplatsen och besöka restaurangerna och caféerna. Det spelar ingen roll om de ska resa utrikes eller inrikes eller återvänder från en resa. Kontrollera här vad du får köpa.

Jag anländer

När du har kommit från flygplanet till terminalen, går du till bagagehallen.

När du har hämtat ditt bagage från bandet, ska du gå igenom tullen. Ta del av tullbestämmelserna här.

Om ditt bagage inte har kommit fram eller är skadat, ska du göra en anmälan vid flygbolagets ankomstservice på flygplatsen eller via flygbolagets webbplats. Ditt flygbolag ansvarar för bagagehanteringen.

Information om förbindelserna till centrum och den närmaste omgivningen samt om servicen finns på webbsidan Jag anländer för varje flygplats.