Näin toimit lähtöselvityksessä

Lähtöselvityksen määräajat ja tavat vaihtelevat lentojen mukaan. Varmista tiedot aina omalta lentoyhtiöltäsi tai matkatoimistoltasi.

Monet lentoyhtiöt ovat luopuneet henkilökohtaisesta lähtöselvityspalvelusta, jolloin lähtöselvitys tulee tehdä itse joko lentoyhtiön verkkosivuilla tai lentoasemalla automaatilla.


Jos mukanasi on vain käsimatkatavaraa, tee lähtöselvitys etukäteen lentoyhtiön verkkosivulla. Näin voit lentoasemalle tultuasi mennä suoraan turvatarkastukseen

Jos mukanasi on ruumaan menevää matkatavaraa, lähtöselvitys kannattaa tehdä lentoaseman automaatilla. Helsinki-Vantaalla, Oulussa, Turussa, Tampereella ja Vaasassa on helppokäyttöisiä automaatteja, joilla teet lähtöselvityksen nopeasti.

Näin teet lähtöselvityksen automaatilla

1. Ensimmäiseksi automaatilla tehdään tunnistaminen. Aseta matkalippusi automaatin viivakoodinlukijaan. Kun tunnistaminen on tehty, seuraa automaatin ohjeita. Matkalipun lisäksi on myös muita tapoja tehdä tunnistaminen, mutta ne vaihtelevat lentoyhtiön mukaan.

2. Automaatti tulostaa viivakoodilla varustetun tarkastuskortin (boarding pass). Tuloste on kahdeksan senttimetriä leveä lämpöpaperi. Ota se mukaasi.

3. Seuraavaksi automaatti tulostaa matkatavaralipukkeet eli tägit. Katso alta lentokohtaiset ohjeet, sillä toimintatapa vaihtelee lentoyhtiöittäin.

  • FinnairinNorwegianin ja SAS:n lennoille automaatti tulostaa ruumassa kuljetettavien laukkujen matkatavaralipukkeet. Kiinnitä tarra (tägi) laukun, rinkan, golfbägin tai suksipussin kahvaan ja siirry matkatavara-automaatille eli bag drop -automaatille.
  • Myös KLM:n, Sunclassin ja Jet Timen asiakkaiden matkatavarakuitit tulostuvat automaatista. Ota tarrat ja matkatavarat mukaasi ja vie ne lentoyhtiösi bag drop -pisteeseen.
  • Muiden yhtiöiden lennoilla matkatavaralipukkeet tulostetaan bag drop -palvelupisteessä.

Osa lentoyhtiöistä tarjoaa vielä myös perinteistä tiskipalvelua, jolloin lähtöselvitys ja matkatavaroiden luovutus tehdään samalla kertaa asiakaspalvelijan toimesta.

Lisää ohjeita ja vinkkejä saat Lentomatkustajan muistilistasta.