Lasten kanssa matkustaminen

Mutkatonta ja pikkuisen hauskempaa matkustamista perheille ja pienille matkustajille. Tutustu ennen matkaa vinkkeihin, joiden avulla matkaan lähteminen ja paluu lentoasemalla onnistuu koko perheeltä mahdollisimman sujuvasti.

Lentoasemilla lapset voivat asioida lähtöselvityksessä, turvatarkastuksessa sekä passintarkastuspisteellä yhdessä vanhemman kanssa. Myös tärkeän lelukaverin voi ottaa mukaan esimerkiksi turvatarkastukseen. Lentoa ja mahdollisia odotustilanteita varten mukaan on hyvä pakata kirjoja, pelejä tai muuta pikkumatkustajille sopivaa ajanvietettä.

Tarvittavat matkustusdokumentit

Myös lapsella tulee olla matkustaessaan oma passi. Passin lisäksi matkalle voi tarvita mukaan myös muita kohdemaan vaatimia dokumentteja, kuten viisumin tai koronatodistuksen. Ajantasaista tietoa matkustusdokumenteista on saatavilla kohdemaan viranomaisten verkkosivuilta sekä lentoyhtiöltä. Esimerkiksi Finnairin verkkosivuilla tietoa dokumenteista on tarjolla matkustusrajoituskartassa.

Lue lisää passintarkastuksesta lentoasemalla

Lastenvaunut ja matkarattaat

Lastenvaunujen osalta käytännöt vaihtelevat lentoyhtiöittäin, joten lisätiedot tulee tarkastaa lentoyhtiöltä joko etukäteen tai lähtöselvityksessä.

Lentokoneen ruumaan menevät rattaat ja vaunut tulee pakata suojapussiin. Jotkin lentoyhtiöt tarjoavat matkustajille suojapussin lähtöselvityksessä.

Mikäli omat rattaat pitää jättää jo lähtöselvitykseen, pienillä matkustajilla on mahdollisuus jatkaa matkaa terminaalissa lentoaseman matkarattaissa.

Vauvanruoka mukaan lennolle

Vauvan ruoan saa viedä läpi turvatarkastuksesta, jossa se tulee ottaa esille käsimatkatavaroista tarkastuksen ajaksi. Vauvanruokaa ja nesteitä voi kuljettaa käsimatkatavaroissa matkan aikana tarvittavan määrän. Vauvana pidetään alle 2-vuotiasta lasta, joka matkustaa niin sanotulla infant-lipulla ja jolla ei ole omaa istumapaikkaa koneessa.

Ohjeita turvatarkastukseen

Lasten ruokailu lentoasemalla

Omien vauvanruokien ja tuttipullon lämmittäminen onnistuu lentoasemien ravintoloissa ja kahviloissa. Hieman isommille lapsille voi tiedustella sopivia annoksia suoraan ravintoloista ja kahviloista. Niihin voi ottaa tarvittaessa yhteyttä myös etukäteen kotisivuillamme annettujen yhteystietojen avulla.

Lastenhoitohuoneet ja leikkipaikat

Vaipanvaihto onnistuu lentoaseman wc-tiloissa, joissa on joko erillinen hoitohuone tai wc-tiloihin sijoitettu hoitotaso.

Lisää tietoa Helsinki-Vantaan lentoaseman lastenhoitohuoneista

Lentoasemilla on myös leikkipaikkoja, joissa pienet matkustajat voivat viettää aikaa lentoa odotellessaan.

Tutustu Helsinki-Vantaan lentoaseman leikkialueisiin

Helsinki-Vantaan lentoaseman kartta

Ilmainen wifi-yhteys

Nopea ja maksuton wifi-yhteys esimerkiksi lastenohjelmien katsomiseen on tarjolla ilman erillisiä tunnuksia kaikilla Finavian lentoasemilla.

Lasten lentoasema

Matkalle voi valmistautua koko perheen voimin hauskojen Lasten lentoasema -materiaalien avulla: