Gör så här vid incheckning

Tidpunkterna och sätten för hur du ska checka in varierar beroende på flyg. Kontrollera alltid informationen med ditt flygbolag eller din resebyrå.

Det är smidigt att checka in på alla Finavias flygplatser. En del av flygbolagen låter dig checka in i förväg på flygbolagets hemsida eller i en mobilapplikation.

När du checkar in på flygplatsen kan du besöka en servicedisk för incheckning. Det finns också självbetjäningsmaskiner på Helsingfors-Vanda flygplats och på vissa nätverksflygplatser.

Om du bara har handbagage är det enklast att checka in på förhand på flygbolagets webbplats. Då kan du gå direkt till säkerhetskontrollen när du anländer till flygplatsen.

Om du har bagage som ska till lastrummet, är det en bra idé att checka in på flygplatsen.

Här kan du se hurdan incheckningsmetoden erbjuder ditt flygbolag.

Så här checkar du in på en självbetjäningsautomat

1. Först ska du identifiera dig vid automaten. Identifiera dig genom att följa anvisningarna på automatskärmen.

2. Följ anvisningarna på skärmen för att checka in.

3. När incheckningen är klar skriver maskinen ut ett kontrollkort (boarding pass) med en streckkod. Ta det med dig. Om du inte har bagage som ska transporteras i lastrummet kan du fortsätta direkt till säkerhetskontrollen.

4. Om du har bagage som ska till lastrummet behöver du en bagagetagg (bag tag) som fästs på bagaget. För vissa flygbolag kan bagagetaggarna skrivas ut i självbetjäningsautomaten vid incheckning. Om det inte är möjligt att skriva ut en bagagetagg för flygbolaget du använder, gå till flygbolagets servicedisk.

5. När du har fått din bagagetagg från självbetjäningsautomaten, fäst den på handtaget på din väska, ryggsäck, golfbag eller skidpåse.

6. Om du har bagage som ska transporteras i lastrummet, fortsätt till flygbolagets bag drop-servicedisk. Vissa flygbolag använder bagageautomater eller bag drop-automater, som finns i avgångshallen.

7. När du har överlämnat ditt bagage som ska till lastrummet till flygbolaget vid en servicedisk eller bag drop-automat, fortsätt till säkerhetskontrollen.

Mer anvisningar och tips finns i Minneslista för flygpassagerare.