Yleisiä matkatavaroihin liittyviä ohjeita

Lennolla sallittujen matkatavaroiden määrä, koko ja painorajoitukset vaihtelevat lentoyhtiöittäin ja matkustusluokan mukaan. Tärkeät ja arvokkaat tavarat kannattaa pakata käsimatkatavaraan.

Matkatavaroiden koko- ja painorajoitukset vaihtelevat lennoittain ja matkustusluokan mukaan, joten tarkista aina matkatavaroita koskevat tiedot omalta lentoyhtiöltäsi. Lentoyhtiöt perivät matkatavaran ylipainosta lisämaksun. Painavat matkatavarat voit tarvittaessa lähettää myös lentorahtina.

Jos sinulla on mukana erikoismatkatavaroita esimerkiksi suksetlastenrattaat, golf-välineet ja soittimet, tarkista kuljetusehdot lentoyhtiöltäsi etukäteen ennen kentälle tuloa. Suojaa ja pakkaa erikoismatkatavarasi aina huolella. Lentoyhtiö ei välttämättä korvaa lennolla rikkoutuneita erikoismatkatavaroita, mikäli niitä ei ole asianmukaisesti pakattu. 

Pakkaa arvokkaat ja tärkeät tavarat kuten avaimet, rahat, korut, lääkkeet, tietokoneet, puhelimet ja asiapaperit käsimatkavaraan. Käsimatkatavaroihin on hyvä pakata mukaan yksi vaatekerta ja lomamatkoilla esimerkiksi uima-asu siltä varalta, että matkalaukkusi sattuisi katoamaan tai myöhästymään.

Ruumaan menevistä matkalaukuista on jo kotona hyvä poistaa kaikki vanhat matkatavaralipukkeet. Sido yhteen laukuissa tai rinkoissa olevat hihnat ja remmit, jotta ne eivät takerru kiinni matkatavarakuljettimiin. Lukitse kantokahvat.

Pane matkalaukkusi ulko- ja sisäpuolelle nimi- ja osoitetarrat. Se helpottaa laukkusi löytymistä ja tunnistamista.

Halutessasi voit lukita matkalaukkusi. Turvatarkastaja tosin voi joutua avaamaan sen, jos laukun epäillään sisältävän kiellettyjä esineitä tai aineita. Tällöin laukku voi viivästyä lennolta, jos lukkoa ei pystytä avaamaan avaimilla.

Miten toimin, jos matkatavarani eivät tule perille?

Jos matkatavarasi eivät saavu perille, ole yhteydessä lentoyhtiöösi. Lentoyhtiö on vastuussa matkatavaroiden kuljetuksesta kohteeseen.

Pidä huoli matkatavaroistasi lentokentällä

Älä jätä matkalaukkuja tai muita matkatavaroita valvomatta, vaan pidä ne koko ajan mukanasi. Jos lentoasemalla havaitaan yksinjätetty matkavara, turvahenkilöstö ottaa sen haltuun ja toimittaa viranomaisille tutkittavaksi.

Muista myös muut matkustusturvallisuutta lisäävät ohjeet:

  • Pakkaa matkatavarat itse.
  • Älä ota kuljetettavaksi tavaroita muiden henkilöiden puolesta.
  • Sulje käsilaukun, repun  ja vetolaukun vetoketjut.
  • Säilytä rahat, lompakot, passi ja muut arvokkaat tavarat käsilaukussa, vetolaukussa tai repussa. Älä kuljeta niitä taskussasi.
  • Älä jätä lompakkoa, käsilaukkua tai muita tavaroitasi palvelutiskeille, kahviloihin tai wc-tiloihin.

Mitä saa pakata käsimatkatavaraan ja mitä ruumaan? Mitkä ovat lennolla kokonaan kiellettyjä?

Näin toimin turvatarkastuksessa