Miten matkalaukku pakataan lentomatkalle oikein?

Lennolla sallittujen matkatavaroiden määrä, koko ja painorajoitukset vaihtelevat lentoyhtiöittäin ja matkustusluokan mukaan.

  • Matkustamoon saat pääsääntöisesti viedä mukanasi yhden laukun. Koko- ja painorajoitukset vaihtelevat, joten tarkista tiedot omalta lentoyhtiöltäsi.
  • Myös ruumaan menevien matkatavaroiden painorajoitukset sekä isokokoisten ja erikoisenmuotoisten tavaroiden kuljetusehdot vaihtelevat. Erikoismatkatavaroita ovat muun muassa sukset, golf-välineet ja soittimet.
  • Lentoyhtiöt perivät matkatavaran ylipainosta lisämaksun. Painavat matkatavarat voit lähettää myös lentorahtina.

Ruumaan menevistä matkalaukuista on jo kotona hyvä poistaa kaikki vanhat matkatavaralipukkeet. Sido yhteen laukuissa tai rinkoissa olevat hihnat ja remmit, jotta ne eivät takerru kiinni matkatavarakuljettimiin. Lukitse kantokahvat.

Pane matkalaukkusi ulko- ja sisäpuolelle nimi- ja osoitetarrat. Se helpottaa laukkusi löytymistä ja tunnistamista.

Halutessasi voit lukita matkalaukkusi. Turvatarkastaja tosin voi joutua avaamaan sen, jos laukun epäillään sisältävän kiellettyjä esineitä tai aineita. Tällöin laukku voi viivästyä lennolta, jos lukkoa ei pystytä avaamaan avaimilla.

Pidä huoli matkatavaroistasi lentokentällä

Älä jätä matkalaukkuja tai muita matkatavaroita valvomatta, vaan pidä ne koko ajan mukanasi. Jos lentoasemalla havaitaan yksinjätetty matkavara, turvahenkilöstö ottaa sen haltuun ja toimittaa viranomaisille tutkittavaksi.

Muista myös muut matkustusturvallisuutta lisäävät ohjeet:

  • Pakkaa matkatavarat itse.
  • Älä ota kuljetettavaksi tavaroita muiden henkilöiden puolesta.
  • Sulje käsilaukun, repun  ja vetolaukun vetoketjut.
  • Säilytä rahat, lompakot, passi ja muut arvokkaat tavarat käsilaukussa, vetolaukussa tai repussa. Älä kuljeta niitä taskussasi.
  • Älä jätä lompakkoa, käsilaukkua tai muita tavaroitasi palvelutiskeille, kahviloihin tai wc-tiloihin.

Lastenrattaiden ja -vaunujen pakkaaminen

Mitä pakataan käsimatkatavaraan ja mitä ruumaan? Mitkä ovat lennolla kokonaan kiellettyjä?

Näin toimin turvatarkastuksessa