Lentomatkustus koronan aikana

Matkustajien turvallisuus on Finavialle ensisijaisen tärkeää. Huolehdimme turvallisuudesta lentoasemilla monin toimenpitein, jotta matkustajat voivat vierailla lentoasemillamme luottavaisin mielin.

Ennen lentoasemalle tuloa

Minne Suomesta voi matkustaa?

Hallitus suosittelee, että tarpeetonta matkustamista Suomesta ulkomaille tulisi välttää. Poikkeuksena ovat maat, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

Huomioi, että muut maat voivat rajoittaa suomalaisten maahansaapumista. Jos suunnittelet matkaa ulkomaille, selvitä kohdemaasi matkustusrajoitukset ja mahdolliset koronatestivaatimukset (muukaan lukien mahdollinen vaatimus paperisesta todistuksesta ja todistuksen kielivaatimukset) kyseisen maan viranomaisilta.

Lue lisää valtioneuvoston sivuilta.

Katso myös matkustustiedotteet ulkoministeriön sivuilta.

Mitä koronaohjeita minun pitää huomioida jo kotona?

Tarkista ennen lentokentälle tuloa kohdemaasi maahantulo- ja karanteenimääräykset. Ne saat kyseisen maan viranomaisilta. Näin varmistut, että sinulla on mukana kaikki tarvittavat matkustusasiakirjat.

Suomen ulkoministeriö suosittelee ottamaan mukaan negatiivisen koronatestitodistuksen ulkomaille lähdettäessä. Huomioi, että osa lentoyhtiöistä vaatii todistuksen negatiivisesta koronatestistä paperisena ja kohdemaan määrittelemällä kielellä. Tarvittaessa tulosta testitodistus etukäteen, ennen lentoasemalle saapumista.

Tarkista matkavakuutuksesi kattavuus. Ota ulkomaanmatkalle mukaan passi.

Ota matkalle mukaan riittävästi maskeja. Tarvitset niitä koko matkan ajan sekä lentoasemalla että lentokoneessa.

Tee lähtöselvitys kotona aina, kun se on mahdollista.

Tutustu etukäteen myös oman lentoyhtiösi ohjeistukseen. Finnairin matkustajat saavat lisätietoa tästä.

Tarkista, mitä tavaroita voit kuljettaa käsimatkatavaroissa ja mitä ruumaan menevissä matkatavaroissa. Noudata lentoyhtiösi antamia ohjeita matkatavaran määrästä ja painosta.

Mistä löydän terminaalien aukioloajat?

Finavian lentoasemien aukioloajat voit tarkistaa tästä.

Voinko tulla Helsinki-Vantaalle saattamaan matkustajia?

Kontaktien vähentämiseksi ja turvavälien säilyttämiseksi terminaali 2 on tällä hetkellä tarkoitettu vain matkustajille ja henkilökunnalle.

Terminaali 1 on varattu hakijoiden ja saattajien odotusalueeksi. Lähin paikoitusalue sijaitsee pysäköintitalo P3:ssa.

Terminaali 2:n edustalla voi pysähtyä hetkeksi ja jättää matkustajan kyydistä. Pysäköinti ei ole sallittua, vaan alueelta pitää poistua nopeasti.

Mitä teen, jos tunnen itseni sairaaksi?

Älä tule lentoasemalle, jos tunnet itsesi sairaaksi tai jos sinulla on Covid-19-taudin oireita. Sairaana ei pidä matkustaa.

Jos epäilet koronatartuntaa, tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita oman alueesi terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117.

Lentoasemalla

Mitä koronaohjeita minun pitää noudattaa lentoasemalla?

  • Käytä aina maskia; kun lähdet matkalle, saavut matkalta tai kun tulet vastaan tai saatat matkustajia.
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
  • Pidä riittävä turvaväli muihin matkustajiin ja henkilökuntaan.
  • Seuraa lentoaseman kuulutuksia ja kylttejä. Noudata henkilökunnan ohjeita.
  • Jos sinulla on ruumaan meneviä matkatavaroita tai teet lähtöselvityksen lentoasemalla, käytä itsepalveluautomaatteja.

Pitääkö minun käyttää maskia lentoasemalla?

Edellytämme maskin käyttöä kaikilta lentoasemillamme asioivilta.

Voit hankkia suojamaskeja useista Helsinki-Vantaan myymälöistä ja kioskeista. Myös muun muassa Ivalossa, Rovaniemellä, Oulussa, Kittilässä, Kuusamossa ja Vaasassa on myynnissä maskeja.

Havainnekuva lentoaseman maskiohjeistuksesta matkustajille

Voinko vaihtaa konetta Helsinki-Vantaalla?

Koneen vaihtaminen Helsinki-Vantaalla on sallittua kotimaanlennoille sekä ulkomaanlennoille maahantulorajoitusten mukaisesti. Lue Suomeen saapumista ja Suomesta lähtemistä koskevat ohjeet Rajavartiolaitoksen sivuilta. Tarkista aina myös kohdemaasi matkustusrajoitukset ja mahdolliset testausvaatimukset kyseisen maan viranomaisilta.

Voinko ostaa maskeja lentoasemalta?

Voit hankkia suojamaskeja useista Helsinki-Vantaan myymälöistä ja kioskeista. Myös muun muassa Ivalossa, Rovaniemellä, Oulussa, Kittilässä, Kuusamossa ja Vaasassa on myynnissä maskeja.

Havainnekuva lentoaseman maskiohjeistuksesta matkustajille

Mitkä ravintolat ja palvelut ovat tällä hetkellä avoinna lentoasemilla?

Ravintoloiden ja palvelupisteiden aukioloajat vaihtelevat tällä hetkellä. Helsinki-Vantaan palveluiden aukioloajat voit tarkistaa tiedotteestamme. Maakuntalentoasemien palveluiden aukioloajat saat täältä.

Mitä Finavia on tehnyt koronan leviämisen estämiseksi?

Aloitimme tehostetun siivouksen ja pintojen desinfioinnin jo tammikuussa. Terminaaliin on sijoitettu yli 300 käsidesiannostelijaa. Turvatarkastuslaatikoiden puhdistusta on tehostettu UVC-teknologian avulla.

Turvaetäisyyksien säilyttämiseksi ja matkustusrajoitusten toteuttamiseksi matkustajien kulkureittejä on järjestelty uudelleen ja tilojen kapasiteettia on rajoitettu. Lisäksi olemme teipanneet lattiaan yli 2 000 turvavälitarraa. Sata asiakaspalvelupistettä on suojattu pleksein ja lentoasemalle on hankittu yli 100 000 maskia.

Kuulutamme seitsemän minuutin välein kolmella eri kielellä viranomaisten ohjeita.

Olemme lisäksi sitoutuneet eurooppalaisen lentoturvallisuusjärjestön EASA:n terveysturvallisuussuosituksiin.

Voinko käydä antigeenipikatestauksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla?

Ulkomailta palattaessa

Milloin minun pitää jäädä karanteeniin ja voinko lyhentää sitä?

Jos olet täyttänyt Finentry-lomakkeen ja saanut sitä kautta ohjeita, toimi lomakkeen antamien ohjeiden mukaan. Jos et ole täyttänyt lomaketta, katso alla oleva ohje, joka koskee muita Suomeen saapuvia matkustajia.

Muille maahan saapuville matkustajille suosittelemme pääsääntöisesti 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, kun saavut Suomeen maasta, jossa on riski koronavirustartunnoille ja kun oleskelusi Suomessa kestää yli 72 tuntia. Tarkista maakohtainen koronavirustilanne Terveyden ja hyvinvoinnin THL:n verkkosivuilta.

  • Oleskelu maassa kestää yli 72 tuntia: Voit lyhentää omaehtoista karanteenia hakeutumalla koronatestiin maahan saapumisen yhteydessä ja toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Jos sinulla on maahan saapuessasi todistus negatiivisesta koronatestistä (testi otettu alle 72 tuntia ennen maahan saapumista) ei maahan saapumisen yhteydessä tarvita uutta testiä, vaan voit hakeutua suoraan toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, voit lopettaa omaehtoisen karanteenin.
  • Oleskelu Suomessa alle 72 tuntia: Omaehtoista karanteenia ei edellytetä, jos sinulla on maahan saapuessasi todistus negatiivisesta koronatestistä (testi otettu alle 72 tuntia ennen maahan saapumista).

Pitääkö minulla olla negatiivinen koronatestitodistus Suomeen saavuttaessa?

Etukäteen otettu negatiivinen koronatestitodistus ei ole maahantulon edellytys, mutta se nopeuttaa maahantuloa. Ulkomailta saapuvat matkustajat ohjataan Helsinki-Vantaalla lentoaseman maksuttomaan koronatestiin.Kun esität todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta Suomeen saapuessasi, sinun ei tarvitse jonottaa lentokentän koronatestiin.

Negatiivinen koronatestitodistus antaa myös mahdollisuuden poistaa tai lyhentää omaehtoista 10 päivän karanteenia. Katso karanteeniohjeet kohdasta ”Milloin minun pitää olla karanteenissa ja voinko lyhentää karanteeniaikaa?”.

Mitä lentoaseman koronatestaus maksaa?

Vantaan kaupunki on Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestänyt ulkomailta saapuville matkustajille maahantulon yhteyteen maksuttoman koronatestauksen.

Helsingin Sairaanhoitopiirin HUS:in alueella asuvat voivat myös varata maksuttoman koronatestin oman kotinsa lähellä sijaitsevaan HUS:n palvelupisteeseen. Ajanvaraus tehdään Finentry-palvelun kautta.

Muilla lentoasemilla ei ole koronatestauspistettä. Paikallisen terveysviranomaisen yhteystiedot saat esitteestä, joka on saatavilla terminaalissa.

Voinko käydä koronakoirien luona testattavana?

Koronakoiratestaus on tarkoitettu kaikille saapuville matkustajille. Testaus on maksuton ja anonyymi.

Jos testitulos on positiivinen, matkustaja ohjataan Vantaan terveysinfopisteelle.

Koronakoirapalvelu toimii arkisin, ja aukioloajat määräytyvät koirien jaksamisen mukaan. Koiratoiminnasta vastaavat Wise Nose ry ja Nose Academy Oy.

Voinko lähteä lentoasemalta bussilla tai junalla?

Jos saavut matkustusrajoitusten piiriin kuuluvasta maasta tai jos sinulle on tehty koronatesti lentoasemalla, jatka matkaasi lentoasemalta omalla autolla tai taksilla. Vältä junien ja bussien käyttämistä.

Luettelot vapaan matkustuksen ja matkustusrajoitusten piirissä olevista maista saat THL:n sivuilta.

Mitä teen, jos epäilen koronatartuntaa?

Helsinki-Vantaalla sinut ohjataan lennon laskeuduttua lentoaseman maksuttomaan koronatestiin, jossa saat jatko-ohjeet terveydenhuollon ammattilaisilta.

Lisäksi tarvittaessa saat neuvontaa ja apua Vantaan kaupungin terveysneuvonnasta. Se sijaitsee terminaali 2:ssa tuloaulojen 2A ja 2B välissä. Palvelupiste on avoinna saapuvien lentojen mukaan.

Kun saavut muille Finavian lentoasemille, ota välittömästi yhteys oman kotikuntasi terveydenhuoltoon. Yhteystiedot ovat saatavilla terminaalissa terveysinfopisteen esitetelineestä.

Voinko tulla matkustajia vastaan Helsinki-Vantaan terminaaliin?

Kontaktien vähentämiseksi ja turvavälien säilyttämiseksi terminaali 2 on tällä hetkellä tarkoitettu vain matkustajille ja henkilökunnalle.

Vastaanottajia pyydetään odottamaan matkustajia joko terminaali 1:ssä tai autossa pysäköintialueella.

Koronatestaus Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Matkustajien koronatestaus pystytään Helsinki-Vantaalla toteuttamaan useilla eri tavoilla, mikä luo joustavuutta ja sujuvoittaa matkustamista.

 

Jos epäilet koronatartuntaa

Tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita oman alueesi terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117.

Terveysturvallisuus on osa vastuullisuutta

Olemme koronapandemian myötä kehittäneet lentoasemiemme toimintoja sekä panostaneet uusiin toimenpiteisiin ja palveluihin, jotta lentoasemillamme on turvallista tehdä töitä ja matkustaa.

 

Palveluiden aukioloajat lentoasemilla

Helsinki-Vantaalle matkustajilta erinomaiset arvosanat korona-aikana

Koronakoirat Helsinki-Vantaalla

Koronakoirat pystyvät tunnistamaan koronaviruksen ihmisestä perinteisiä testejä tarkemmin.