Liikennetilastot

Finavia julkaisee kuukausittain kuluvan vuoden tilastoja matkustajien, laskeutumisten sekä rahdin ja postin määristä. Tiedot esitetään viimeiseltä täydeltä kuukaudelta sekä kumulatiivisina vuoden alusta. Toteumamäärien lisäksi ilmoitetaan muutokset prosentteina.

Tiedot lentotapahtumista saadaan lennonjohdolta ja lentoyhtiökohtaiset tiedot matkustaja-, rahti- ja postimääristä saadaan lentoasemilla toimivilta huolintayhtiöiltä.

Huom! Koronaepidemian vuoksi olemme saaneet valtavasti erilaisia tilastopyyntöjä, joissa pyydetään mm. sellaisia tietoja, joita Finavia ei voi lähettää, kuten esimerkiksi lentoja koskevat yksityiskohtaiset tiedot, joista voi mm. päätellä yksittäisellä reitillä operoivan lentoyhtiön matkustajamääriä, jotka ovat suoraan lentoyhtiöiden liiketoimintaan liittyviä asioita. Lentokohtaisia tietoja voi kysyä suoraan lentoyhtiöiltä. Emme valitettavasti voi toimittaa tilastoja tilaustyönä. Lisätietoja: [email protected]

Tilastomääritelmät tutuiksi

Matkustajat - Matkustajilla tarkoitetaan saapuvia, lähteviä ja vaihtomatkustajia. Matkustajatilastot eivät sisällä sylilapsia tai transitmatkustajia (matkustaja, joka ei vaihda konetta).

Kotimaan (liikenteen) matkustaja - Kotimaan matkustaja lähtee kotimaan lentokentältä ja laskeutuu kotimaan kentälle.

Kansainvälisen (liikenteen) matkustaja - Kansainvälisen matkustajan lentomatkan lähtö- tai laskeutumispaikka on ulkomailla.

Vaihtomatkustaja - Vaihtomatkustaja saapuu lentäen lentokentälle ja jatkaa matkaansa toiselle lentokentälle.

Reittiliikenteen matkustaja - Reittiliikenteen matkustaja lentää aikataulun mukaisella lennolla.

Tilausliikenteen matkustaja - Tilausliikenteen matkustaja lentää tilauslennolla.

Liikenneilmailu - Liikenneilmailu on kaupallista lentoliikennettä, jossa kuljetetaan matkustajia, rahtia tai postia maksua tai vuokraa vastaan. Kaupallista liikennettä ovat reitti-, tilaus- ja taksiliikenne. Liikenneilmailu ei sisällä mm. yleis-, koulutus- tai sotilaslentoja.