Lentoliikenteen tilastot

Julkaisemme Finavian lentoasemakohtaiset lentoliikennetilastot kuukausittain.

Sivun alussa on selitetty tilastoissa käytettyjen termien ja määritelmien sisällöt. Finavian tuottamista tilastoista ei selviä matkustajien kansallisuus.

Tilastomääritelmät tutuiksi

Matkustajat: Matkustajilla tarkoitetaan saapuvia, lähteviä ja vaihtomatkustajia. Matkustajatilastot eivät sisällä sylilapsia tai kauttakulkevia matkustajia.

Kotimaanmatkustaja / kotimaanliikenteen matkustaja: Kotimaanmatkustajilla tarkoitetaan matkustajaa, joka lähtee suomalaiselta lentokentältä ja laskeutuu suomalaiselle kentälle. Matkustajien kansallisuus ei ole tiedossa.

Kansainvälinen matkustaja / kansainvälisen liikenteen matkustaja: Ulkomaanmatkustajilla tarkoitetaan matkustajia, joiden lentomatkan lähtö- tai laskeutumispaikka on ulkomailla. Matkustajien kansallisuus ei ole tiedossa.

Vaihtomatkustaja: Vaihtomatkustaja saapuu lentoasemalle lentäen ja jatkaa matkaansa toiselle lentokentälle.

Reittiliikenteen matkustaja: Reittiliikenteen matkustaja lentää lentoyhtiön säännöllisesti liikennöitävän aikataulun mukaisella lennolla.

Tilausliikenteen / charter-liikenteen / lomaliikenteen matkustaja: Tilausliikenteen matkustaja lentää lentoyhtiön lennolla, joka ei ole säännöllisesti liikennöitävää lentoliikennettä.

Liikenneilmailu: Liikenneilmailu on kaupallista lentoliikennettä; jossa kuljetetaan matkustajia, rahtia tai postia maksua tai vuokraa vastaan. Kaupallista liikennettä ovat reitti-, tilaus- ja taksiliikenne. Liikenneilmailu ei sisällä esimerkiksi yleis-, koulutus- tai sotilaslentoja.