Lentoliikenteen tilastot

Julkaisemme Finavian lentoasemakohtaiset lentoliikennetilastot kuukausittain.

Sivun alussa on selitetty tilastoissa käytettyjen termien ja määritelmien sisällöt. Finavian tuottamista tilastoista ei selviä matkustajien kansallisuus. Tilastotietojen julkaisemisen yhteydessä on mainittava lähteeksi Finavia.

Tilastomääritelmät tutuiksi

Matkustajat: Matkustajilla tarkoitetaan saapuvia, lähteviä ja vaihtomatkustajia. Matkustajatilastot eivät sisällä sylilapsia tai kauttakulkevia matkustajia.

Kotimaanmatkustaja / kotimaanliikenteen matkustaja: Kotimaanmatkustajilla tarkoitetaan matkustajaa, joka lähtee suomalaiselta lentokentältä ja laskeutuu suomalaiselle kentälle. Matkustajien kansallisuus ei ole tiedossa.

Kansainvälinen matkustaja / kansainvälisen liikenteen matkustaja: Ulkomaanmatkustajilla tarkoitetaan matkustajia, joiden lentomatkan lähtö- tai laskeutumispaikka on ulkomailla. Matkustajien kansallisuus ei ole tiedossa.

Vaihtomatkustaja: Vaihtomatkustaja saapuu lentoasemalle lentäen ja jatkaa matkaansa toiselle lentokentälle.

Reittiliikenteen matkustaja: Reittiliikenteen matkustaja lentää lentoyhtiön säännöllisesti liikennöitävän aikataulun mukaisella lennolla.

Tilausliikenteen / charter-liikenteen / lomaliikenteen matkustaja: Tilausliikenteen matkustaja lentää lentoyhtiön lennolla, joka ei ole säännöllisesti liikennöitävää lentoliikennettä.

Liikenneilmailu: Liikenneilmailu on kaupallista lentoliikennettä; jossa kuljetetaan matkustajia, rahtia tai postia maksua tai vuokraa vastaan. Kaupallista liikennettä ovat reitti-, tilaus- ja taksiliikenne. Liikenneilmailu ei sisällä esimerkiksi yleis-, koulutus- tai sotilaslentoja.