Skip navigation

Finavian syksyinen muistilista metsästäjille

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
30.08.2013 klo 12:47
Syksyn tullen moni lähtee metsästysreissulle lentäen. Finavia keräsi metsästäjien avuksi matkustusohjeita, jotka on syytä ottaa huomioon aseita ja patruunoita kuljettaessa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on laatinut eräreissuja varten tarkat ohjeet aseiden ja patruunoiden kuljettamisesta matkustajan matkatavarana. Noudattamalla ohjeita varmistat mahdollisimman sujuvan matkanteon.

Patruunoiden ja aseiden kuljetukseen tarvitaan lupa lentoyhtiöltä, joka on kysyttävä hyvissä ajoin ennen matkan alkua. Lentoyhtiö antaa myös tarkempia ohjeita, miten patruunat pitää pakata.

Patruunat

Omaan käyttöön tarkoitettuja patruunoita saa kuljettaa lentokoneessa enintään viisi kiloa henkilöä kohti. Ne on kuljetettava ruumassa, ei käsimatkatavaroissa. Ohjeiden mukaan lentokoneessa kuljetettavien patruunoiden luokitus on oltava 1.4S ja YK-numeron UN0012 tai UN0014. Huomioithan, että räjähtäviä tai sytyttäviä luoteja sisältäviä patruunoita ei saa ottaa koneeseen laisinkaan.

Patruunoiden kuljettamiseen on olemassa erityisiä patruunarasioita, jotka pysyvät varmasti kiinni matkan aikana ja jossa patruunat eivät hankaannu toisiaan vastaan. Patruunojen pahvinen alkuperäispakkaus saattaa aueta kesken matkanteon, ellei sitä ole teipattu kunnolla kiinni. Huomioi myös, että patruunavyö ei käy patruunapakkauksesta lentomatkan aikana.

Metsästäjän on siis varmistettava, etteivät patruunat putoa pakkauksestaan ja ettei patruunojen nalli pääse hakkautumaan laukussa lentomatkan aikana.

Aseet

Erityinen huolellisuus koskee tietenkin myös aseita. Trafin ohjeiden mukaan lentokoneessa kuljetettava urheilu- tai metsästysase pitää olla lataamaton ja pakattuna lujaan pakkaukseen. Lentoyhtiö voi pyytää sinulta kirjallista vahvistusta aseen lataamattomuudesta. Lisäksi patruunat ja ase on kuljetettava eri pakkauksissa.

Jos sinulla on kysyttävää lentomatkastasi ja aseiden kuljettamisesta, ota yhteys lentoyhtiöösi. Lentoyhtiöllä tai esimerkiksi matkasi kohdemaalla saattaa myös olla aseista ja patruunoista tiukemmat säädökset kuin Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilla. Lentoyhtiöllä on oikeus kieltäytyä kuljettamasta matkustajan aseita ja patruunoita koneessa.

Matkustusohjeita metsästäjille ja vaeltajille löytyy lisää Finavian nettisivuilta osoitteessa http://www.finavia.fi/fi/lentomatka/ennen-matkaa/metsastajille-ja-vaeltajille/

Voit testata turvatietosi pelaamalla Turvatarkastuspeliä nettisivuillamme osoitteessa http://www.finavia.fi/fi/lentomatka/lentoasemalla/turvatarkastus/turvatarkastuspeli/