Skip navigation

Elpyvä kotimaan liikenne ja kasvava vaihtoliikenne vauhdittivat lentoliikennettä

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
16.10.2014 klo 11:33
Kiitotie Jyväskylän lentokentällä.
Finavia Oyj:n lentoasemien matkustajamäärät ovat liikennetilastojen mukaan nousseet tasaisesti vuoden 2014 tammi−syyskuun aikana. Nousua on ollut 3,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Matkustajamäärät ovat kansainvälisen liikenteen ohella nousseet myös kotimaan liikenteessä koko kuluneen vuoden. 

Finavian lentoasemilla oli vuoden 2014 tammi−syyskuussa yhteensä 14,9 miljoonaa matkustajaa (14,4 miljoonaa 1−9/2013). Matkustajamäärät nousivat 3,4 % vuoden 2013 tammi−syyskuuhun verrattuna.

Kansainväliset matkustajamäärät kasvoivat voimakkaammin kahdella ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Kolmannella neljänneksellä kasvu on hieman tasaantunut pysytellen kuitenkin hyvänä. Kotimaan liikenteen matkustajamäärä on kolmannella neljänneksellä hieman noussut edellisestä.

Liikenneilmailun laskeutumiset vähenivät tammi−syyskuussa 1,8 %.

Vaihtomatkustus kasvoi jälleen kolmannella neljänneksellä

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi tammi−syyskuussa 4,2 % ja matkustajia oli 12,1 miljoonaa. Kansainvälinen vaihtomatkustus kasvoi 4,8 % vertailujaksoon nähden. Kansainvälisen vaihtomatkustuksen matkustajamäärän kehitys on jatkunut edelleen vahvana, mikä on lisännyt Suomen lentoliikenteen kysyntää.  

- Kansainvälinen vaihtomatkustus on kehittynyt erittäin voimakkaasti usean vuoden ajan. Kasvu on edelleen jatkunut voimakkaana, joskin hivenen hidastuneena edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Uskomme vahvasti Suomen kilpailukykyyn kansainvälisessä lentoliikenteessä ja siihen, että yhä useampi vaihtomatkustaja vaihtaa lennolta toiselle Helsinki-Vantaalla tulevina vuosina. Helsinki-Vantaan kehittämisellä saamme lentoaseman kapasiteettia nostettua ja samalla vahvistamme lentoaseman kilpailukykyä porttina Euroopan ja Aasian välillä, sanoo Joni Sundelin, Finavian lentoasemaverkostosta sekä markkinoinnista ja myynnistä vastaava johtaja.

Kotimaan matkustajamäärät kääntyneet vihdoin nousuun

Matkustajien määrä kotimaan lennoilla nousi tammi−syyskuussa 2,9 % verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Kotimaassa matkustajia oli yhteensä 3,7 miljoonaa.  Kotimaan liikenteen myönteinen kehitys johtuu pääasiassa Oulu-Helsinki-reitin reippaasta 13,8 % kasvusta.

Maakuntalentoasemilla matkustajamäärä, sisältäen sekä kotimaisen että kansainvälisen liikenteen, on osalla kentistä kasvanut hyvin edellisestä vuodesta, mutta kokonaismatkustajamäärä on laskenut 0,1 %.

Jyrkimmin matkustajamäärät laskivat tammi−syyskuussa Tampereella (-11,5 %), Turussa (-9,1 %) ja Ivalossa (-9,5 %). Turun lentoasemalla matkustajamääriin vaikutti heinäkuussa tehty kiitotieremontti, jolloin liikennettä ei ollut lainkaan. Suurinta nousu on puolestaan ollut tammi-syyskuussa Jyväskylässä (10,7 %), Oulussa (12,4 %) ja Joensuussa (7,2 %).

Kotimaan liikenteen matkustajamäärät ovat nousseet etenkin Kemi-Torniossa (12,9 %) ja Jyväskylässä (27,2 %) kolmannen neljänneksen aikana lisävuorojen johdosta.

- Kotimaan matkustajamäärissä on nähtävillä positiivista kehitystä. Koko kuluneen vuoden ajan matkustajamäärät kotimaan reiteillä ovat kasvaneet edellisestä vuodesta. Tätä selittää ennen kaikkea Helsinki-Oulu -reitin kysynnän palautuminen taannoisesta notkahduksesta, Sundelin jatkaa.

Kansainvälinen lentoliikenne kasvaa edelleen

Finavian kaikkien lentoasemien kansainvälisen lentoliikenteen matkustajamäärä sisältäen reitti- ja tilausliikenteen kasvoi hyvän alkuvuoden ansiosta tammi−syyskuussa 3,6 % ja oli 11,1 miljoonaa. Kolmannella neljänneksellä matkustajamäärä kasvoi 2,1 %.

Aasian merkittävistä kohteista tammi-syyskuun aikana on edelleen kasvanut matkustus Etelä-Koreaan (matkustajamäärä +15,1 %) Japaniin (+12,8 %) sekä Kiinaan (+10,0 %). Euroopan merkittävistä kohteista vahvimmin kasvoivat Tsekki (17,8 %) ja Italia (12,7 %). Nousussa ovat myös Lähi-Idän matkustajamäärät.

Finavia julkaisee kuukausittain liikennetilastot nettisivuillaan.

Tässä tiedotteessa esitetyt muutosprosentit kuvastavat kehitystä vuoden 2014 tammi−syyskuussa verrattuna vuoden 2013 vastaavaan ajanjaksoon. Vastaavasti vuoden 2014 kolmannen neljänneksen kehitystä on verrattu vuoden 2013 kolmanteen neljännekseen.

Raportointi Matkustus