Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaalta suorilla reittilennoilla 20 kaukokohteeseen

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
28.04.2014 klo 11:29
Arkistointipäiväys
Lentokoneita kiitotiellä.
Matkustus Ihmisiä & Ilmailua Yritys
Helsinki-Vantaan vankka asema merkittävänä lentoliikenteen solmukohtana vahvistuu edelleen, kun Finnair käynnistää marras- ja joulukuussa suorat reittilennot Phuketiin ja Krabiin.

Säännöllisesti operoitavia kaukolentokohteita on näin ollen jo 20. Niistä 15 on Aasiassa, 4 Pohjois-Amerikassa ja 1 Lähi-Idässä.  Kaikkiaan suoria reitti- ja charter-kohteita eri puolille maailmaa on yhteensä 130.

– Tiheiden ja säännöllisten reittiyhteyksien määrä on tärkeä mittari, kun arvioidaan lentokentän merkittävyyttä kansainvälisesti, sanoo johtaja Joni Sundelin Finaviasta.

Sundelin mukaan kerran viikossa lennettävät tilauslennot ovat tärkeä osa liikennettä. Useita kertoja viikossa ja päivittäin operoitavat välilaskuttomat reittilennot luovat kuitenkin pohjan sekä lentoaseman pitkäjänteiselle kehittymiselle että suomalaisten toimiville ja luotettaville yhteyksille ympäri maailmaa.

Helsinki-Vantaalla operoi tällä hetkellä yhteensä noin 60 lentoyhtiötä. Seitsemän suurinta operaattoria ovat reittilentoyhtiöt Finnair, Flybe, Norwegian, SAS, Lufthansa ja KLM sekä lomalentoyhtiö TUI Group. Päivittäin lentoasemalta lähtee tai sinne laskeutuu noin 500 konetta.

 – Ylitimme viime vuonna 15 miljoonan matkustajan rajan. Se tarkoittaa, että Helsinki-Vantaa painii tällä hetkellä keskisuurten kansainvälisten lentoasemien sarjassa sekä kohteiden että matkustajien määrällä mitattuna, sanoo puolestaan lentoasemajohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Haapasaari arvioi, että noin viiden tai kuuden vuoden kuluttua matkustajia voisi olla lähes 20 miljoonaa. Iso osa kasvusta tulee vaihtomatkustuksesta. Viime vuonna reilu neljännes oli jatkomatkustajia.

– Helsinki-Vantaa on Suomen kansainvälisen liikenteen keskus. Lentoaseman matkustajista 84 prosenttia lentää ulkomaanliikenteessä. Tämä näkyy myös matkustajaprofiilissa, sillä 45 % matkustajista on ulkomaalaisia.  Muutos on tapahtunut kymmenen vuoden sisällä, Haapasaari kertoo.

Helsinki-Vantaan kaukokohteet reittilennoilla ovat Aasiaan Bangkok, Peking, Chongqing, Delhi, Hanoi, Hong Kong, Krabi, Nagoya, Osaka, Phuket, Shanghai, Singapore, Soul, Tokio ja Xian. Pohjois-Amerikan reittilentokohteet ovat New York, Miami, Chicago ja Toronto. Lähi-Idän reittikohde on Dubai.

Kilpailu lentoasemien välillä matkustajista ja erityisesti Aasian liikenteestä kiristyy koko ajan. Finavia on käynnistänyt laajan noin miljardin euron kehitysohjelman, jonka tarkoituksena on säilyttää Suomen hyvät lentoyhteydet ja parantaa Helsinki-Vantaan kilpailukykyä.

Kehitysohjelman ensimmäinen vaihe, jossa nostetaan Helsinki-Vantaan lähtöselvitys- ja turvatarkastuskapasiteettia valmistuu ennen kesälomia. Myös verkostokenttien noin 35 miljoonan euron arvoiset parannustyöt ovat käynnissä kevään ja kesän aikana.

Sinua voivat kiinnostaa myös

Tokio - vähän vanhaa paljon uutta   Täydellinen päivä Hanoissa   Dubai - runoilevan sheikin ennätystehdas

Hae aikatauluja ja lentoyhteyksiä