Skip navigation

Passiautomaatit myös USA:n ja Kanadan kansalaisten käyttöön

Artikkeli julkaistu
01.06.2014 klo 10:23
Nainen kulkee automatisoidun passintarkastuksen läpi.
Helsinki-Vantaalla on kymmeniä passiautomaatteja, joiden avulla matkustaja voi ohittaa rajatarkastusjonot nopeasti. Aikaa kuluu vain muutamia kymmeniä sekunteja.

Automaatteja ovat tähän asti voineet käyttää Euroopan Unioniin ja Euroopan talousalueeseen kuuluvien maiden kansalaiset sekä Sveitsin kansalaiset. Lisäksi Japanin ja Korean kansalaiset ovat voineet käyttää automaattia maasta poistuessaan.

1. kesäkuuta 2014 alkaen myös Yhdysvaltain ja Kanadan kansalaiset voit käyttää passiautomaattia, kun he lähtevät Suomesta. Maahan saapuessa he kulkevat edelleenkin perinteisen tarkastuksen kautta.

Automaattia voi käyttää, kun matkustajalla on niin sanottu e-passi eli biometrinen passi.

Moneen muuhun maahan verrattuna automaattien käyttö on vaivatonta, sillä esimerkiksi ennakkorekisteröitymistä ei tarvita.

Näin toimit passiautomaatilla

Taustatietoa automaatin toiminnasta

Suomen Rajavartiolaitos on edelläkävijä teknologian hyödyntämisessä.Matkustajamäärien jatkuvasti kasvaessa automatiikan avulla on pystytty kehittämään rajaliikenteen sujuvuutta turvallisuudesta tinkimättä. Helsinki-Vantaalla on tällä hetkellä Euroopan laajin passiautomaattirivistö.

Vuoteen 2017 mennessä EU-kansalaisten käytössä tulee olemaan ainoastaan biometrisiä passeja, joten automaattien määrä tulee lisääntymään myös muissa Euroopan maissa. Rajavartiolaitos kehittää rajatarkastusautomaatteja soveltuviksi kaikille kansalaisuuksille.

Automaattinen rajatarkastusjärjestelmä perustuu matkustajan biometriseen tunnistamiseen. Biometrisessä passissa on mikrosiru, jonka tiedot laitteen lukija tarkastaa. Automaatti vertaa reaaliaikaisen kasvokuvan yksilöllisiä mittasuhteita passin sirulla olevaan kuvaan.

Normaalitilanteessa matkustaja suoriutuu automaattisesta rajatarkastuksesta noin 15 sekunnissa.

Lähde: Rajavartiolaitoksen internetsivut

Kehitys Matkustus