Ohita navigaatio

Spottaajan matkassa Helsinki-Vantaalla 1/3

Artikkeli julkaistu
09.07.2014 klo 19:09
Arkistointipäiväys
Lentokonebongari ottaa valokuvia.
Ihmisiä & Ilmailua
Aleksi Tihula harrastaa lentokoneiden spottausta Helsinki-Vantaan lentoaseman liepeillä. Hän ja toimittaja Katja Alaja käyvät kolmessa eri spottauspaikassa. Ensimmäisellä kerralla on vuorossa Helsinki-Vantaan näköalaterassi.

Privilege Stylen Boeing 767-35D -lentokoneen nokka tulee näkyviin lentokenttärakennuksen takaa. Kone lähtee nousukiitoon - ja Aleksi Tihulan, 20, pitkällä putkella varustettu järjestelmäkamera laulaa.

- Tuo kone on laajarunkokoneharvinaisuus Helsinki-Vantaalla. Finnair on vuokrannut sen espanjalaisyhtiöltä 10 päivän ajaksi New Yorkin reitille, koska sen oma kone vaatii huoltoa. Privilege palaa huomisaamuna kahdeksan pintaan. Aion tulla tänne silloin, jos sää suosii.

Joku voisi ajatella, että johan Tihula on sen lentokoneen nähnyt. Mutta ei, se ei riitä, sillä hän haluaa kuvata myös kiinnostavien koneiden laskut.

Keravalainen Tihula on lentokonespottaaja, joka harrastaa lentokoneiden katselua ja valokuvausta.

Näkymä pääkiitotielle

Aleksi Tihula spottaa yleensä useita kertoja viikossa Helsinki-Vantaan ympäristössä. Nyt hän on vienyt minut eli jutun kirjoittajan sekä valokuvaajani Jyrki Komulaisen lentoaseman katseluterassille. Sieltä näkee hyvin lentokenttärakennusta lähinnä olevan kiitotie 1:n eli pääkiitotien tapahtumat ja saa hyvän yleiskuvan kentästä.

- Tuulen suunta ja nopeus vaikuttavat siihen, mitä kiitoteitä lentokoneet käyttävät. Tällä hetkellä tuulee koillisesta. Koneet nousevat ilmaan kiitotie 1:ltä ja laskeutuvat kiitotie 3:lle tuolla kauempana, missä tuo keltainen rakennus sijaitsee.

Kiitotie 3 (22R/04L) on samansuuntainen kiitotie 1:n (22L/04R) kanssa. Lisäksi Helsinki-Vantaalla on kolmas kiitotie, kiitotie 2 (15/33), joka on niin sanottu poikittaiskiitotie.

Kiitotien numero kertoo kiitotien suunnan. Kirjain L on left eli vasemmanpuoleinen osa kiitotiestä ja kirjain R on right eli oikeanpuoleinen osa kiitotiestä.

Tiedot "lentotutkasta"

Kesäkuun lopusta huolimatta keli on tuulinen ja pilvinen. Aleksi Tihulan kännykän näytölle ropisee muutamia sadepisaroita, kun hän avaa sen ties monennenko kerran. FlightRadar24-sovelluksesta eli "lentotutkasta" näkee lentokoneiden sijainnin reaaliajassa ympäri maailmaa.

- Turkish Airlinesin Airbus A321:n lähtö on myöhässä. Koneen olisi pitänyt lähteä jo. Pian lähtee AA:n eli American Airlinesin Boeing 767 Chicagoon. Se on kiinnostava, koska se lentää kesäreittiä muutaman kuukauden ajan ja lentokoneen metallinen väritys eroaa joukosta selvästi.

Tihula kertoo, että sovelluksesta saa paljon tietoa kustakin lentokoneesta.

- Tästä sovelluksesta näkee esimerkiksi lentokoneen kuvan, reitin, ennustetun saapumisajan ja rekisterinumeron. Rekisterinumero on tärkeä tieto, sillä olen tehnyt itselleni Excel-taulukkolistat, joilla on eri lentokoneiden rekisterinumerot valmiina. Kun teen uuden havainnon, kirjaan päivämäärän oikean rekisterinumeron perään.

Ikuisiksi ajoiksi

Vaikka Aleksi Tihula suosii harvinaisia koneita, saattaa hän unohtua katselemaan ja kuvaamaan mitä vain koneita.

- Kerosiinin tuoksu, koneista lähtevä mahtava ääni ja niiden näyttävä tapa kohota taivaalle eivät varmasti ikinä tule kyllästyttämään minua.

Suhteella on jo ikää. Tihula kiinnostui lentokoneista pienenä, sillä hänen isänsä harrastaa lentämistä. Spottauksen hän aloitti viitisen vuotta sitten. Tihula viettää muutenkin aikaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, sillä hän työskentelee siellä.

- Pidän aikatauluista. Aikataulut kuuluvat niin lentokentällä toimimiseen kuin tähän harrastukseenkin.

Sitten kamera putkineen sujahtaa reppuun. On aika siirtyä seuraavaan spottauspaikkaan, niin sanotuille Lemminkäisen kallioille.

Haastattelu on tehty kesäkuun 2014 loppupuolella. Jutun toinen osa julkaistaan 17.7.2014 ja kolmas osa 24.7.2014.

Tällaisia koneita Aleksi Tihula erityisesti spottaa

  1. Todella vanhat matkustajakoneet
  2. Eksoottisten lentoyhtiöiden lentokoneet
  3. Divertit eli poikkeuksellisesti Helsinki-Vantaalle laskeutuvat lentokoneet
  4. Erikoisella tavalla maalatut lentokoneet

Lue ja tutki

Lentokoneiden spottaustutka, myös kännykkäsovellukset: FlightRadar24

Helsinki-Vantaan lentoasema: Lentokoneiden katselu, spottaus ja kuvaaminen ja Näköalaterassi

Jaa juttu, kuvasi ja kokemuksiasi Twitterissä tai instragramissa hashtagilla #HELview.

Teksti: Katja Alaja @KatjaAlaja
Privilege Style Boeing 767-35D -valokuva: Aleksi Tihula
Muut valokuvat: Jyrki Komulainen