Skip navigation

Alkuvuoden lentoliikenteen matkustajamäärät edellisvuoden tasolla

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
14.07.2015 klo 07:00
Finavia Oyj:n lentoasemien kokonaismatkustajamäärät vuoden 2015 tammi-kesäkuussa ovat pysyneet edellisvuoden tasolla. Kansainvälinen lentomatkustus ja vaihtomatkustus jatkavat kasvuaan. Tilauslentojen matkustajamäärät ovat supistuneet. Kotimaan lentoliikenteessä kysyntä keskittyy entistä selvemmin tietyille lentoasemille.

Finavian lentoasemilla oli vuoden 2015 tammi-kesäkuussa yhteensä 9,75 miljoonaa matkustajaa (9,7 miljoonaa 1−6/2014). Matkustajamäärissä ei ole tapahtunut suuria muutoksia edellisvuoteen verrattuna ja kokonaismuutos on + 0,1 %.

Liikenneilmailun laskeutumiset vähenivät alkuvuonna 3,9 %, mikä kertoo yhdessä matkustajamäärien nousun kanssa Suomessa operoivien lentokoneiden täyttöasteiden parantumisesta.

Helsinki-Vantaan matkustajamäärät nousussa

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi tammi-kesäkuussa 1,3 %, ja matkustajia oli yhteensä 7,9 miljoonaa. Kansainvälisiä matkustajia oli Helsinki-Vantaalla 6,6 miljoonaa, joka on 1,6 % enemmän vertailujaksoon nähden. Kansainvälinen vaihtomatkustus kasvoi alkuvuoden aikana 3 %.

– Helsinki-Vantaa on pärjännyt alkuvuonna hyvin kilpailussa kansainvälisistä lentomatkustajista Pohjois-Euroopan muiden suurten kenttien kanssa. Odotamme kasvun vauhdittuvan jonkin verran ensi vuonna, kun kaukoliikenteeseen tulee kokonaan uusi, aiempaa suurempi konetyyppi. Teemme myös jatkuvasti paljon työtä sen eteen, että Helsinki-Vantaan tunnettuus Euroopan ja Aasian välisenä solmukohtana entisestään paranee, johtaja Joni Sundelin Finavia Oyj:stä toteaa.

Kotimaan matkustajamäärissä pientä laskua

Matkustajien määrä kotimaan lennoilla laski hieman edellisvuoteen verrattuna. Alkuvuonna matkustajia oli kotimaan lennoilla yhteensä 2,7 miljoonaa, joka on 0,4 % vähemmän vertailujaksoon nähden.

– Kotimaan lentoliikenteessä on selvästi nähtävissä se, että kysyntä keskittyy tiettyjen lentoasemien lentoreiteille, kun jotkut kentät taas trendinomaisesti menettävät liikennettään. Syitä markkinoiden jakautumiseen on muun muassa eri liikennemuotojen välisen kilpailutilanteen muuttuminen sekä erot alueiden taloudessa ja vetovoimassa, Sundelin sanoo.

Verkostolentoasemista matkustajamäärä sisältäen sekä kotimaisen että kansainvälisen liikenteen kasvoi vauhdikkaasti Rovaniemellä (yht. 227 926, + 12 700 matkustajaa), Oulussa (yht. 497 684, + 6900 matkustajaa) ja Maarianhaminassa (yht. 28 998, + 3000 matkustajaa). Matkustajamäärät laskivat tammi−kesäkuussa tuntuvasti muun muassa Porin ja Lappeenrannan lentoasemilla.

Kansainvälisessä lentoliikenteessä kasvua

Finavian kaikkien lentoasemien kansainvälisen lentoliikenteen matkustajamäärä sisältäen reitti- ja tilausliikenteen kasvoi tammi-kesäkuussa 0,3 % ja oli yhteensä 7,1 miljoonaa.

Euroopan ulkopuolisen reittiliikenteen kohteista suurimmat olivat alkuvuonna Japani (+2,1 %), Kiina (-2,8 %) ja Thaimaa (+20,4 %). Euroopan reittiliikenteessä vilkkaimmat kohteet ovat Saksa (+0,4 %), Ruotsi (+2,0 %) ja Espanja (+16,2 %).

Tilausliikenteessä suurimpia EU:n ulkopuolella olivat Turkki (+0,8 %) ja Thaimaa (-43,1 %).

Tilauslentojen matkustajamäärät ovat supistuneet alkuvuonna Suomen lentoasemilla yhteensä 30,9 prosenttia. Lomalle lähdetään entistä useammin reittilennoilla.

Helsinki-Vantaalla valmistaudutaan palvelemaan 20 miljoonaa matkustajaa

Helsinki-Vantaalla on parhaillaan käynnissä mittava kehitysohjelma, jonka myötä lentoasema valmistautuu matkustajamäärien kasvuun. Helsinki-Vantaan vuosittaisen matkustajamäärän on arvioitu nousevan 20 miljoonaan vuoteen 2020 mennessä. Kehitysohjelman tavoitteena on varmistaa sujuva palvelu sekä lentoaseman vahva kilpailuasema Euroopan ja Aasian välisessä vaihtoliikenteessä myös matkustajamäärien noustessa.

Helsinki-Vantaan kehitysohjelma 2014–2020 on suuruudeltaan noin 900 miljoonaa euroa. Sen työllisyysvaikutus on arviolta 14 000 henkilötyövuotta. Lisäksi lentoasemalle syntyy noin 5 000 pysyvää työpaikkaa eri yrityksiin.

Finavia julkaisee kuukausittain liikennetilastot, jotka ovat saatavilla osoitteessa: http://www.finavia.fi/fi/tietoa-finaviasta/tilastot/2015/

Tässä tiedotteessa esitetyt muutosprosentit kuvastavat kehitystä vuoden 2015 tammi−kesäkuussa verrattuna vuoden 2014 vastaavaan ajanjaksoon ellei toisin mainita.

 

Raportointi