Skip navigation

Finavia-konsernin osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2015

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
02.11.2015 klo 09:59
Helsinki-Vantaa lentoaseman julkisivua.
Tammi–syyskuu 2015Kehitys- ja investointiohjelmat jatkuivat Helsinki-Vantaalla ja verkostolentoasemilla
Alkuvuoden kokonaismatkustajamäärä kasvoi 1,1 prosenttia verrattuna vuoden 2014 vastaavaan jaksoon
Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 45,3 miljoonaa euroa (41,5)

Toimitusjohtaja Kari Savolainen:

Lentoliikenteen kysynnän ja tarjonnan vaihtelut ovat jatkuneet ennakoidusti. Maailmantalouden paikoitellen hidas kasvu pitää lentoliikenteen kasvun Suomessa maltillisena.

Finavialle suurimmat tuotot tulevat kansainvälisestä liikenteestä, jossa myönteisesti kehittynyt vaihtomatkustus nostaa matkustajamääriä. Tänä vuonna odotamme Helsinki-Vantaalta lentävän jo yli 16 miljoonaa matkustajaa.

Ennustamme matkustajamäärien kasvun vauhdittuvan ensi vuonna, kun uudet mannertenväliseen liikenteeseen tarkoitetut laajarunkokoneet alkavat operoida Aasian ja Helsinki-Vantaan välillä. Kilpailu kansainvälisten lentoasemien välillä on koventunut sitä mukaa kun kysyntä Aasian markkinoilla kasvaa. Finavia tekeekin aktiivista työtä vahvistaakseen Helsinki-Vantaan asemaa kärkikahinoissa.


Vaihtomatkustus on kasvanut myös kotimaan sisäisillä lennoilla, mikä johtuu suorien kansainvälisten reittien vähentymisestä. Suorien reittien loppuminen maakuntiin on osa yleiseurooppalaista kehitystä, kun lentoyhtiöt siirtävät kalustoaan suuremmille markkinoille kannattavuuden turvaamiseksi.

Osalla maakuntalentoasemista on saatu positiivista nostetta lentoliikenteelle Suomen heikosta taloustilanteesta huolimatta ja liikenne on kääntynyt nousuun matkailun kasvamisesta johtuen. Suurin osa verkostomme kentistä kärsii kuitenkin matkustajakadosta, kun lentoliikenne menettää matkustajia lyhyillä matkoilla muille liikennemuodoille. Matkustajamäärien väheneminen selittyy myös eroilla alueellisessa vetovoimassa sekä väestörakenteessa.

Finavia muutti matkustajille tuotettavien palveluiden kaupallista liiketoimintamallia vuonna 2014. Uudistuksen vaikutukset ovat nyt alkaneet näkyä positiivisesti. Tappiollisen lennonvarmistusliiketoiminnan tulos on parantunut, kun Helsinki-Vantaan lennonjohtokeskus aloitti toimintansa. Kustannuksia on saatu uuden toimintamallin ansiosta alennettua.

Finavian tulosta rasittaneiden ei-suojaavien korkojohdannaissopimusten sulkeminen parantaa jatkossa oleellisesti Finavian mahdollisuuksia hallita riskejä ja pienentää rahoituskulujamme.

Finavia Oyj:n osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2015

Raportointi