Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaa on hiljainen kenttä – kuulutuksia vähennetty

Artikkeli julkaistu
01.06.2015 klo 07:49
Arkistointipäiväys
Näyttö, jolla näkyy lentojen tietoja.
Matkustus
Matkustajia pyydetään seuraamaan omaa lentoa koskevia portti- ja aikataulutietoja lentoaseman aikataulunäytöistä tai mukana olevasta mobiililaitteesta tai tietokoneesta.

Kesäkuun alusta lähtien kautta koko terminaalin kuuluvat lentotieto- ja matkustajakuulutukset poistuivat käytöstä. Lähtöportilla ja sen välittömässä läheisyydessä kuuluvat ilmoitukset sekä poikkeustilanteisiin liittyvät terminaalin yleiskuulutukset säilyvät ennallaan.

– Vastaava käytäntö on voimassa useimmilla eurooppalaisilla päälentoasemilla, joten isolle osalle Helsinki-Vantaan matkustajista toimintatapa on tuttu, sanoo apulaisjohtaja Heikki Koski Finaviasta.

Koski suosittelee, että matkustajat tarkistaisivat koneeseen nousuajankohdan (boarding time) heti lähtöselvityksen tehtyään tarkastuskortista (boarding pass). Lentoaseman monitorista, Finavian verkkopalvelusta ja applikaatiosta näkee, milloin portille pitää lähteä (portille/go to gate) ja milloin koneeseen nousu alkaa (lähdössä/boarding).

Hän painottaa, että myöhässä olevia matkustajia ei siis jatkossa enää kuuluteta läpi terminaalin kuuluvilla ilmoituksilla.

Koneeseen nousu aloitetaan yleensä noin 30–60 minuuttia ennen aikataulunmukaista lähtöaikaa. Muun muassa lennon matkustajamäärä vaikuttaa siihen, milloin portilla tulee olla. Mitä isompi kone sitä aikaisemmin boordaus eli koneeseen nousu yleensä aloitetaan.

Uusi toimintatapa liittyy lentoyhtiöiden ja Finavian yhteiseen Hiljainen lentoasema -hankkeeseen. Sen tavoitteena on parantaa odotusalueiden viihtyisyyttä ja matkustuksen stressittömyyttä. Kuulutusten vähentämisellä pystytään minimoimaan terminaalin taustamelua ja kiireentuntua.

Verkkosivuilta ja mobiilisovelluksesta ajantasaiset lentotiedot

Lähden lennolle -sivulta saa päivittyvää tietoa selaimeensa. Toimi näin:

1) Hae oma lentosi joko kohteen, lennonnumeron tai IATA-koodin perusteella.
2) Klikkaa Näytä tarkat tiedot -painiketta.

Sivun ylälaitaan ilmestyy lentosi lähtöaika ja lähtöportti, jotka päivittyvät terminaalin lentotietomonitorien mukaan. Palvelu toimii älypuhelimissa, tableteissa ja tietokoneissa.

Voit myös ladata itsellesi Helsinki-Vantaan mobiiliapplikaation, jossa voit valita oman lentosi ja saada päivittyvää tietoa lennontilasta. Applikaatio on ladattavissa iPhone-, Android- ja Windows-puhelimille sekä iPadeille.