Hyppää pääsisältöön

Katso, minne uusi Airbus 350 lentää ensimmäiseksi

Julkaistu
15.10.2015 klo 06:00
Finnairin uuden A350:n ensimmäinen lentokohde on Shanghai. Loka-marraskuun vaihde on paras aika matkustaa kiehtovaan metropoliin.

Shanghai on Kiinan ja mittaustavasta riippuen jopa maailman suurin kaupunki, eikä kasvulle näy loppua. Asukkaita on noin 24 miljoonaa.

Kaupungissa voi sen koosta huolimatta liikkua helposti kävellen. Pilvenpiirtäjät hipovat taivaita, mutta kaupungin monipuoliseen historiaan saa parhaiten tuntumaa katutasossa.

Shanghaissa itä ja länsi sekä perinteinen ja moderni yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla.

Hyvän kokonaiskuvan kaupungin suuruudesta saa Shanghai World Financial Centren näköalantasanteelta liki puolen kilometrin korkeudesta. Tasanne on auki kello 23 saakka ja viimeinen sisäänpääsyaika on tuntia aiemmin.

Shanghain symboli: The Bund

Huangpu-joen varrella sijaitseva The Bund on häikäisevä muistomerkki kolonialismin kultakaudesta. Alueen toinen toistaan upeammat rakennukset edustavat lähes kaikkia länsimaisen arkkitehtuurin tyylejä aina art decoon saakka. Suurin osa rakennuksista on entisöity entiseen loistoonsa.

Toinen siirtomaahistoriasta muistuttava alue on French Concession, jossa on satoja eurooppalaistyylisiä huviloita. Nykyään niissä on hurmaavia kahviloita ja pikkupuoteja.

Bundilta lähtevät risteilyt Huangpu-joelle. Laivaretki kuuluu itseoikeutetusti Shanghain matkan ohjelmaan.

Joen länsiranta Puxi on kulttuurin ja viihde-elämän keskus, ja siellä sijaitsevat kaikki varsinaiset nähtävyydet.  Itäranta Pudong on Shanghain finanssimaailman ja muun bisneksen keskus. Myöhäisillan risteilyillä voi ihailla molemmin puolin jokea syttyvää valtavaa neonvalojen kirjoa.

The Bund on myös iltaelämän keskus. Tyylikkäitä klubeja on vieri vieressä, ja monesta avautuvat näkymät joen vastarannalle. Fairmont Peace Hotelin Jazz Clubin tunnelma kuljettaa vieraan kaupungin kultakaudelle 1920–30-lukujen taitteeseen.

Lautaselle karvaista rapua

Shanghai on shoppailijan paratiisi. Silkki ja merkkivaatteet ovat edullisia, ja viitseliäimmät teettävät itselleen uuden puvun tai juhlamekon. Nanjing Road on kaupungin tunnetuin ja suurin ostoskatu.

Perinteinen Yu Yuan -tori samannimisen puiston kupeessa on myös paikallisten suosiossa. Tunnelma vanhojen rakennusten katveessa on kuin astuisi ajassa sata vuotta taaksepäin.

Shanghain keittiö on Kiinan kymmenestä keittiöstä nuorin. Se tunnetaan täyteläisistä mauistaan ja pitkistä haudutusajoistaan.

Hapanimelä on Shanghain maku. Kalaa ja mereneläviä on runsaasti tarjolla. Kaupungin erikoisuus on karvainen rapu, da zha xie, jonka sesonki on parhaimmillaan loppusyksyllä.

Ensimmäinen kaukolento Finnairin uudella laajarunkokoneella lennetään 21. marraskuuta Shanghaihin. Sen jälkeen Helsinki-Vantaalta pääsee Shanghaihin A350:llä kerran päivässä. Matka-aika on 9–10,5 tuntia. Matka Shanghain keskustaan Pudongin lentokentältä taittuu nopeasti Maglev-junalla, jonka huippunopeus on 431 km/h.

Finnair on tilannut yhteensä 19 Airbus A350 XWB -konetta, jotka toimitetaan vuosina 2015−2023. Seuraavat A350-kaukolentokohteet ovat Peking, Bangkok, Hong Kong ja Singapore. Lisäksi Finnair vie uuden koneen New Yorkiin.

Hae aikatauluja ja lentoyhteyksiä Aasiaan

Lue lisää A350:stä

Ihmisiä & Ilmailua Matkustus