Skip navigation

Katso video: Täällä suunnitellaan Helsinki-Vantaan tulevaisuutta

Artikkeli julkaistu
13.02.2015 klo 07:00
Finavia on käynnistänyt 900 miljoonan euron kehitysohjelman, jonka tavoitteena on vuoteen 2020 mennessä rakentaa Helsinki-Vantaalle lisää temrinaalitiloja, lentokonepaikkoja ja parantaa kentän palveluita.

Tulevaisuuden suunnitelmat ulottuvat myös paljon pidemmälle tulevaisuuteen, sillä lentokenttien suunnittelutyö on alati jatkuva projekti. Kulissien takana tapahtuu jatkuvasti.

– Parhaillaan suunnittelemme suuria laajennuksia nykyisen terminaalin länsipuolelle. Päätavoite on saada lisää konepaikkoja siten, että vaihtoliikenteen kapasiteetti lisääntyy. Näin saadaan enemmän koneita, jotka tulevat Helsinkiin ja lähtevät täältä kohti Aasiaa ja ympäri maailmaa, pääsuunnittelija, arkkitehti Tuomas Silvennoinen kertoo.

Lentoaseman nykyistä terminaalia on tarkoitus laajentaa noin 80 000 neliömetrillä. Laajennusosia on mahdollisesti tulossa kaksi: toinen eteläsuuntaan ja toinen länsisuuntaan. Molemmat tulisivat nykyisen terminaali 2:n kaukolentoalueen jatkeeksi.

Matkustajatilojen lisäksi on käynnistynyt hanke lentokonepaikkojen määrän lisäämiseksi noin 10 uudella siltapaikalla. Suurin osa olisi laajarunkokoneiden paikkoja.

Nyt käynnistynyt luonnossuunnitteluvaihe on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2015 loppuun mennessä. Näillä näkymin laajennustyöt käynnistyisivät vuonna 2016.

Maankäytön tehokkuus tähtäimessä

Lentoaseman yleissuunnittelua tehdään jatkuvasti. Kyse on maankäytön suunnittelusta samoin kuin kaupungit ja kunnat tekevät omia kaavamuutoksiaan ja muita suunnitelmiaan.

– Lentokenttä on jatkuvasti kehittyvä kokonaisuus. Siksi tarvitaan jatkuvaa suunnittelua. Meillä onkin runsaasti insinöörejä ja muuta alan henkilöstöä Finaviassa, kertoo projektijohtaja Martti Nurminen.

Tähtäin vuosien päässä

Tällä hetkellä Finaviassa suunnitellaan terminaalin laajennusta, joka otetaan käyttöön 2020. Työssä otetaan huomioon niin arkkitehtuuriset yksityiskohdat kuin muun muassa sähkön- ja vedenkäyttöön sekä lentokoneiden toimintaan liittyvät seikat.

– Kun tehdään lisää konepaikkoja, tarvitaan myös lisää terminaalitilaa. Suurin haaste on se, että teemme loistavia ratkaisuja ja tarjoamme matkustajille loistavia elämyksiä. Ja teemme sen vielä nopeasti, pääsuunnittelija Silvennoinen korostaa.

Lue lisää Helsinki-Vantaan kehitysohjelmasta

Kehitys