Skip navigation

Kaupunki- ja rantaloma samassa: lennä Splitiin

Artikkeli julkaistu
17.07.2015 klo 06:00
Kroatialainen venesatama Splitissä.
Kroatian Splitissä koet kaupunkiloman ja rantaloman parhaat puolet. Suorat lennot Helsinki-Vantaalta liikennöidään viisi kertaa viikossa.

Splitin kaupungilla on erittäin rikas historia, ja sen rantavedet ovat lisäksi Euroopan puhtaimpia. Mikä sen parempi yhdistelmä ranta- ja kaupunkilomaa samalla kertaa.

Vanhassakaupungissa riittää nähtävää vuosisatojen varrelta. Keisari Diocletianuksen 300-luvulla rakennettu valtava palatsialue kattaa suuren osan vanhasta kaupungista, ja on yksi upeimmista Rooman valtakunnan ajalta säilyneistä rakennuksista.

Palatsin katedraalin kellotornista – jos sinne uskaltaa kivuta – avautuvat upeat näköalat yli kaupungin.

Muista nähtävyyksistä mainittakoon Grgur Ninskin, 1100-luvulla vaikuttaneen uskonnollisen johtajan patsas. Patsaan vasen isovarvas on puhdasta kultaa, jonka hierominen tuo paikallisen uskomuksen mukaan hyvää onnea.

Poimi ”päivän saalis”

Vanhakaupunki on täynnä toinen toistaan viehättävämpiä käsityöläispajoja ja houkuttelevia ravintoloita. Rannikon keittiö on välimerellinen runsaine yrtteineen.

Lukuisissa kalaravintoloissa paras valinta on useimmiten ”päivän saalis”. Kaupungissa on myös maineikas kasvisravintola Makrovega (Lestina 2).

Illallisen jälkeen kannattaa suunnistaa iltakävelylle Rivan rantabulevardille, kuten kaikki muutkin paikalliset ja turistit tuntuvat tekevän.

Marmontova-ostoskadulta löytyvät hienoimmat liikkeet ja vuodelta 1856 peräisin oleva Varoš-apteekki. Samalla suunnalla sijaitsee myös paikallisten rakastama kalahalli.

Bačvicen matala ranta sijaitsee kaupunkialueella. Hitaasti syvenevän hiekkarannan suosituin ajanviete on rantavedessä pelattava Pincigin-pallopeli. 

Kukkulat haltuun sähköpyörällä

Splitin lähiseutu houkuttaa retkeilyyn. Marjanin pinjamäntyjen täyttämä puistoalue aivan kaupungin kupeessa on oiva retkikohde.

Niemimaalla on houkuttelevia pieniä hiekkarantoja ja kukkulat voi ottaa kätevästi haltuun kaksipyöräisellä Segway-sähköpyörällä.

Kaupungin edustan lukuisat saaret ja rannikon idylliset pikkukylät ovat myös suositeltavia retkikohteita. Splitin satamasta pääsee kätevästi esimerkiksi Hvarin, Visin, Korculan ja Bracin saarille, ja jopa Italiaan saakka.  

Sisämaassa kannattaa vierailla Salonan roomalaiskaupungin raunioilla sekä Klisin linnoituksessa.

Splitiin on erinomaiset suorat yhteydet Helsinki-Vantaalta: Finnair lentää sinne kaksi kertaa viikossa lokakuun alkuun asti ja Norwegian kolme kertaa viikossa 24.10.2015 asti.

Hae lentoyhteyksiä ja aikatauluja Helsingistä Splitiin

Matkustus