Skip navigation

Lentoliikenteen työtaistelut heikentävät Suomen asemaa kansainvälisen liikenteen solmukohtana

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
13.04.2015 klo 10:05
Näyttö, jolla näkyy lentojen tietoja.
Ilmailualan Unioni IAU sekä Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ovat esittäneet, että ne toteuttavat 14.‒15.4. työtaistelutoimia lentoliikenteessä.

Varsinaisten lakkojen piirissä on vain muutamia kyseisten järjestöjen jäseniä. Järjestöt ovat lisäksi ilmoittaneet laajoista myötätuntolakoista, joiden kohteena ovat Helsinki-Vantaalla toimivat kansainväliset lentoyhtiöt.

Lakoilla vaikutuksia lentoliikenteeseen

Mikäli työtaistelut kaikessa laajuudessaan toteutuvat, niillä voi pahimmillaan olla vaikutusta jopa tuhansien lentomatkustajien matkoihin. Vaikutukset voivat näkyä muun muassa viivästyneinä matkatavaroiden toimituksina, lentojen myöhästymisinä tai jopa yksittäisten lentojen peruuntumisina.

Osa lentoyhtiöistä voi ohjeistaa matkustajia matkustamaan mahdollisuuksien mukaan käsimatkatavaroilla. Työtaisteluilla ei ole vaikutuksia Finnairin, Flyben ja Blue1:n operoimiin SAS:n lentoihin.

Työtaisteluiden kohteena olevat maahuolintayhtiöt tekevät kaikkensa työtaistelun vaikutusten minimoimiseksi yhdessä lentoyhtiöiden ja lentoasemaoperaattori Finavian kanssa, jotta suurin osa lennoista voitaisiin operoida mahdollisimman normaalisti.

IAU ja SLSY kohdistavat muutamaa Airpro Oy:ssä työskentelevää jäsentään tukevat myötätuntotoimensa siten, että ne vaikuttavat pelkästään kansainvälisten lentoyhtiöiden lentoihin. Suomen tavoite olla johtava lentoliikenteen solmukohta Euroopan ja Aasian välillä voi vaarantua, jos kansainvälisen liikenteen palveluvarmuus työtaisteluiden takia heikkenee.

Toimivalla lentoliikenteellä on Suomen kansantalouden kannalta erittäin painava merkitys – lentoliikenteen osuus Suomen bruttokansantuotteesta on noin 3,2 prosenttia ja se työllistää Suomessa noin 100 000 henkilöä.

Finavia tiedottaa lentoliikenteen muutoksista lakon aikana

Mikäli IAU ja SLSY eivät peru lakkoaikomuksiaan ja lakot lentoliikenteessä toteutuisivat 14.‒15.4., matkustajia pyydetään seuraamaan lentoyhtiöiden ja matkanjärjestäjien tiedotusta ja ohjeita.

Ajantasaiset lentotiedot voi tarkistaa myös Helsinki-Vantaan ja Oulun lentoaseman kotisivuilta. Finavia tehostaa tiedonjakoa lisäksi terminaaleissa ja sosiaalisessa mediassa.

Finavia pitää valitettavana, että työtaisteluilla aiheutetaan epätietoisuutta ja haittaa lentomatkustajille.

Airpro: Airpron työehtosopimus turvaa lentoliikenteen kilpailukykyä ja työllistää

Raportointi