Ohita navigaatio

Seikkailemaan safarille

Artikkeli julkaistu
25.06.2015 klo 06:00
Arkistointipäiväys
Matkustus
Afrikan savanneilla kokee todella olevansa keskellä villiä luontoa. Matkan muistaa varmasti loppuikänsä.

Safarilla kiehtoo se, että saa olla ulkona luonnossa aamusta iltaan. Matkalla on jännittävää, kaunista ja eksoottista. Arkiasiat unohtuvat taatusti.

Kohteiden klassikoita ovat Kenia ja Tansania. Niissä kaikki toimii vuosikymmenten kokemuksella, majoitus on moitteetonta ja eläimiä näkyy varmasti. ”The big five” eli leijona, leopardi, norsu, sarvikuono ja puhveli ovat monen tähtäimessä.

Ensikertalaisena valitsisin ehkä Kenian, jossa safarit ovat hiukan kevyempiä. Tansanian luonnonpuistoihin mennään ihailemaan valtavien eläinlaumojen vaelluksia, ja ajomatkat kestävät koko päivän.

Vuorigorilloja ja jaguaareja

Kokeneillekin löytyy taatusti kiinnostavia kohteita, kuten vuorigorillojen Uganda, Sambia tai Malawi, jossa olen lipunut pienellä veneellä pitkin viidakkojokea krokotiilien ja virtahepojen aukoessa kitojaan lähes kosketusetäisyydellä.

Etelä-Afrikassa monet yhdistävät safariin rantalomailua, viinitiloja ja paljon muuta. Keniassakin on Mombasa ja Tansaniassa Sansibarin saari. Kiinnostava uusi luontokohde on Madagaskar.

Safarimatkoja järjestetään muuallakin kuin Afrikassa. Brasilian Pantanal-kosteikolla näkee muun muassa jaguaareja.

Monta mahdollista ajankohtaa

Suomesta lähdetään safarille useimmiten syksyllä tai keväällä. Paras ajankohta riippuu kohteesta ja siitä, minkälaisia eläimiä haluaa nähdä.

Ihan pienten lasten kanssa en safarille lähtisi, ehkä yli 10-vuotiaat saavat siitä parhaiten irti ja myös muistavat matkan. Monet tämän päivän hyväkuntoiset isovanhemmat vievät lapsenlapsensa safarille.

Safarilla on jännittävää, mutta ei liian. Matkailijoiden suhteen ei oteta pienintäkään riskiä. Majoituspaikat ovat tarkoin vartioituja, ja oppaat osaavat toimia villieläinten ja luonnonolosuhteiden kanssa.

Toki kaukaisiin maihin matkustettaessa pitää muistaa monta varotoimenpidettä, kuten malarianestolääkitys ja tarvittavat rokotukset. Mukavat, hyvin sisään ajetut kengät ovat kaiken a ja o.

Kun kerran käy, haluaa uudelleen

Safarit ovat kaiketi vähän kuin Lapin hulluus, kerran käytyään haluaa palata takaisin. Afrikka on valtava manner, jolla riittää koluttavaa vähintään yhdeksi ihmisiäksi.

Kiehtovuus aukeaa vasta paikan päällä. Monet safarin kokeneet kertovat, että alkavat heti palattuaan säästää seuraavaa matkaa varten.

Kuva: iStockphoto