Skip navigation

Vaihtomatkustus vahvistui edelleen Helsinki-Vantaalla

Artikkeli julkaistu
15.04.2015 klo 10:11
Lentokone nousee taivaalle.
Finavian lentoasemien kautta matkusti vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä 4 644 677 matkustajaa (+0,3 %).

Eniten kasvoi Helsinki-Vantaan vaihtomatkustus, mikä nosti lentomatkustuksen kokonaismatkustajamäärää. Kotimaan matkustus laski kokonaisuudessaan noin 2 prosenttia, mutta poikkeuksiakin nähtiin, kun Rovaniemellä kotimaan matkustajamäärä nousi 12 prosenttia.

Finavian lentoasemilla oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä yhteensä 4 644 677 matkustajaa (4 631 323 matkustajaa 1−3/2014), joista 69 % oli kansainvälisiä matkustajia.Kansainvälisen lentoliikenteen matkustajamäärä nousi vain hieman, tammi−maaliskuussa 1,3 % edellisvuoteen verrattuna ja oli 3 220 844. 

Kansainvälinen matkustus kasvoi erityisesti Pohjois-Amerikan (37,2 %), Afrikan (+12,5 %) ja muun Euroopan (+10,7 %, ei EU-alueen) osalta.

Lentoliikenteen kokonaismatkustajamäärässä ei nähty kasvua, ja matkustajamäärä oli 0,3 % enemmän vuoden 2014 tammi−maaliskuuhun verrattuna. Liikenneilmailun laskeutumiset vähenivät 4 %, mikä tarkoittaa kuitenkin kustannustehokkuutta lentoliikenteessä, kun koneet lentävät entistä täydempinä.

Helsinki-Vantaan kansainvälinen vaihtomatkustus kasvaa edelleen

Positiivista virettä matkustajamääriin toi Helsinki-Vantaan lentoaseman edelleen vahvistuva vaihtomatkustus. Finavialle strategisesti keskeinen kansainvälinen vaihtomatkustus kasvoi 7,7 %.

Muutoin matkustajamäärien kasvu jäi maltilliseksi. Tammi−maaliskuussa Helsinki-Vantaalta matkusti yhteensä 3 675 210 henkilöä (3 630 983), mikä oli 1,2 % enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2014.

- Helsinki-Vantaa on vahvistanut edelleen asemaansa tärkeänä vaihtomatkustuskenttänä. Tämä tuo lisää kysyntää Suomen ja Euroopan välisille reiteille ja tukee Suomen kilpailukykyä. Helsinki-Vantaan kehittämishanke etenee suunnitellusti ja mahdollistaa tulevaisuudessa liikenteen kasvattamisen edelleen. Tavoitteemme on vahvistaa entisestään Helsinki-Vantaan asemaa vaihtoliikenteen solmukohtana panostamalla kentän toimivuuteen ja hyvään palvelutarjontaan, Finavian lentoasemaverkostosta vastaava johtaja Joni Sundelin sanoo.

Kotimaan matkustajamäärät vähenivät hieman

Kotimaanlennoilla matkusti alkuvuonna 1 423 833 henkilöä, kun vuotta aiemmin matkustajia oli 1 452 152. Matkustajia oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 1,9 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kotimaan liikenteen matkustajamäärä on voimakkaasti kahtia jakautunutta ja suurin osa lentoasemista menetti matkustajia edelleen. Sesonkivaihtelut näkyvät alkuvuonna selkeästi, kun Lapin turistikausi on vilkkaimmillaan. Erityisesti Rovaniemen matkustajamäärä kasvoi hyvin, +12 %. Kokonaisuudessaan Lapin liikenne kasvoi tammi-maaliskuussa 2,4 %.

Lentorahdin määrä Suomessa laski tarkastelujaksolla 11,6 % ollen 39 877 tonnia.

 

Finavian lentoliikennetilastoissa Helsinki-Vantaan kansainvälisellä matkustuksella tarkoitetaan matkustajia, jotka lähtevät Helsinki-Vantaalta kansainväliselle lennolle. Luvuissa on siten mukana niin lentäen kuin muilla kulkuvälineillä Helsinki-Vantaalle saapuvat matkustajat.

Kansainvälisellä vaihtomatkustuksella tarkoitetaan matkustajia, jotka saapuvat Helsinki-Vantaalle joko kotimaisella tai kansainvälisellä lennolla ja jotka jatkavat kansainväliselle lennolle.

Finavia julkaisee kuukausittain liikennetilastot, jotka ovat saatavilla liikennetilastot- sivulla.  Tässä tiedotteessa kaikki muutosprosentit kuvastavat kehitystä vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna vuoden 2014 ensimmäiseen neljännekseen.

Raportointi