Skip navigation

Viisi faktaa Helsinki-Vantaan laajennuksesta

Artikkeli julkaistu
16.06.2015 klo 11:38
Arkkitehtuurin Visualisointi Helsinki-Vantaa lentoaseman porttialueesta.
Lentoasemalla käynnistyy puolen vuoden kuluttua Suomen suurimpiin rakennustyömaihin kuuluva terminaalilaajennus. Viisi vuotta kestävät työt työllistävät tuhansia ihmisiä.

Kokosimme muutamia lukuja kuvaamaan lentoaseman laajennuksen kokoa.

  1. Investointi on suuruudeltaan 400 miljoonaa euroa. Se vastaa kolmen Musiikkitalon rakentamista.
  2. Terminaalia laajennetaan 75 000 m2, Linnanmäen huvipuiston kokoisen alueen verran.
  3. Matkatavaratehtaan huippukapasiteetti nousee 11 000 laukkuun tunnissa. Kapasiteetti kasvaa lähes 60 %.
  4. Laajarunkokoneiden paikat tuplaantuvat nykyisestä kahdeksasta 16:een.
  5. Lentokoneiden pysäköintialuetta laajennetaan ja uudistetaan 330 000 neliömetrin suuruisella alueella, mikä vastaa 65 jalkapallokenttää.


Terminaalin laajentaminen aloitetaan nykyisen kaukolentoterminaalin eli non-Schengen-alueen eteläsiivestä, ja sen valmistuttua siirrytään länsisiiven rakentamiseen kesällä 2017. Länsisiiven on tarkoitus valmistua kesällä 2020.

Vaikka numerot ovat huimia, laajennuksen suunnittelun painopisteessä ovat kuitenkin palvelut, toimivuus ja viihtyisyys. Yksityiskohtien suunnittelu on vielä kesken. Suomalainen arkkitehtuuri ja suomalaiset materiaalivalinnat, puu ja graniitti, tulevat näkymään sisustuksessa.

Ravintoloiden, kahviloiden ja kauppojen lisäksi laajennukseen tulee elämyksellisiä palveluita. Terminaaliin on tarkoitus tuoda erilaisia vaihtuvia ääni- ja tuoksumaailmoja.

Digitaaliset ratkaisut tulevat helpottamaan matkalle lähtöä ja koneen vaihtoa. Uudet palvelut ovat jo mietinnässä. Matkustaja voisi älypuhelimellaan tilata lähtöportille vaikkapa vastajauhettua tuoretta kahvia tai niskahierontaa.

Katso aikajanalta, miten koko kehitysohjelma etenee

Lue lisää Finavian investointiohjelmasta

Kehitys