Ohita navigaatio

65000 tonnia asfalttia, 130 kilometriä kaapelia: Kiitotieremontti alkaa Rovaniemellä

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
03.05.2016 klo 07:08
Lentokoneen perä pimeään aikaan Rovaniemen lentokentällä.
Finavia Oyj:n kiitotieremontti Rovaniemen lentoasemalla alkaa toukokuussa. Kyseessä on suuresta investoinnista: panostus turvalliseen ja sujuvaan lentoliikenteeseen on yhteensä noin 13 miljoonaa euroa. Kiitotiellä Finavia ottaa käyttöön led-valaistusta, joka vähentää energiankulutusta.

Lentoliikennealueilla kiitotie, rullaustie ja asemataso päällystetään uudelleen ja valaistustekniikkaa uusitaan. Lisäksi korjataan sadevesiviemäröintejä. Asematasolla olevia lentokoneiden seisontapaikkoja uusitaan ja korjataan sekä kiitotien päissä olevia rullausteitä parannetaan laajarunkokoneille paremmin sopiviksi.

– Kiitotieremontin tavoitteena on lentoturvallisuuden ja sujuvuuden varmistaminen ja samalla tietenkin luodaan hyvä pohja lentoliikenteen kasvulle. Vaikka laaja päällystysurakka alkaa jo toukokuussa, voimme vaiheistuksen ansiosta käyttää kiitotietä alkukesällä vähän lyhempänäkin, toteaa aluejohtaja Veli-Pekka Pitkänen Finaviasta.

"Vaiheistuksen ansiosta voimme käyttää kiitotietä alkukesällä vähän lyhempänäkin."

Kiitotieremontin ensimmäinen vaihe alkaa 16. toukokuuta, mutta lentoliikenne voi jatkua alkukesän normaalisti. Toisen vaiheen aikana 28.6.–31.7. lentoasema on kokonaan suljettu. Rovaniemen lentoasema avataan lentoliikenteelle jälleen 1. elokuuta ja kiitotieremontti saadaan päätökseen elokuun loppuun mennessä.

Lentoaseman ollessa suljettu lentomatkustajille on tarjolla ilmainen bussiyhteys läheisille lentoasemille.

Uusilla led-valoilla energiankulutus vähenee roimasti

Rovaniemen lentoasemalla uudelleenpäällystettävä pinta-ala on noin 50 hehtaaria. Asfalttimassaa kiitotieremontissa kuluu noin 65000 tonnia ja kiviainesta tarvitaan jopa 120000 tonnia.

– Puhutaan tuhansista autokuormallisista. Urakkaan kuuluu toki paljon muutakin kuin asfaltin repimistä ja uudelleenpäällystystä: esimerkiksi uusia valoja asennetaan rullaus- ja kiitoteille satoja kappaleita ja kaapeleita upotetaan asfaltin alle yhteensä jopa 130 kilometriä, Pitkänen sanoo.

"Saamme vähennettyä energiankulutusta jopa 80 prosenttia."

Rovaniemi on Suomen ensimmäinen verkostolentoasema, jossa otetaan käyttöön led-tekniikkaa kiitotien valaistuksessa. Halogeenivalaisimia vaihdetaan led-valoihin paitsi energiansäästön vuoksi, myös siksi että niitä ei tarvitse huoltaa yhtä paljon.

– Vaihtamalla valaisimet uuteen tekniikkaan saamme vähennettyä energiankulutusta jopa 80 prosenttia. Positiivista on myös se, että ledien huoltotarve on merkittävästi pienempi ja käytettävyys parempi halogeenivalaisimiin verrattuna, toteaa liikennealuepalveluiden päällikkö Heikki Heinijoki Finaviasta.

Finavia on tehnyt pitkään työtä energiatehokkuuden parantamiseksi ja Rovaniemen lentoasema on mukana kansainvälisen lentoasemajärjestön ACI:n hiilidioksidipäästöjen vähentämisohjelmassa (Airport Carbon Accreditation, ACA). Samaan ohjelmaan kuuluvat myös Lapin muut lentoasemat sekä Helsinki-Vantaa.

Rovaniemen lentoaseman kiitotieremontin ensimmäinen vaihe: 16.5.–28.6.

Lentoliikenne jatkuu, mutta kiitotie on käytössä normaalia lyhempänä. 13.–27. kesäkuuta lentoasema on kiinni öisin klo 22.00–05.30.

Toinen vaihe: 28.6.–31.7.

Lentoasema on kokonaan suljettu. Finavia järjestää lentomatkustajille ilmaisen bussikuljetuksen Rovaniemeltä Kemi-Tornion ja Oulun lentoasemille.

Kolmas vaihe: 31.7.–31.8.

Lentoliikenne jatkuu 1. elokuuta, mutta kiitotie on käytössä normaalia lyhempänä. 1.-12. elokuuta lentoasema on kiinni öisin klo 22.00.–05.30.

– Käynnissä olevan lentoliikenteen vuoksi Rovaniemen lentoaseman lentoliikennealueiden päällystys on haasteellista, mutta onneksi meillä on paljon kokemusta lentokenttätöistä. Esimerkiksi viime kesänä urakoimme Vaasan ja Kittilän lentoasemilla. Olemme iloisia, että hyvä yhteistyö Finavian kanssa jatkuu, kertoo aluejohtaja Sami Horttanainen NCC:stä.

Lentomatkustajia palvelee Rovaniemen lentoaseman neuvonta, puh. 020 708 6506.

Matkustus