Hyppää pääsisältöön

EU-komission tavoitteena yhtenäiset lentoliikennemaksut

Julkaistu
30.08.2016 klo 06:57
Euroopan komissio pyrkii yhtenäistämään lentoasemien tarjoamia liikennemaksuja lentoyhtiöille. Finavia on selvittänyt asiaa kuluvana vuonna ja on nyt käynnistämässä keskustelut lentoyhtiöasiakkaidensa kanssa siitä, miten komission linjaus vaikuttaa yhtiön hinnoitteluun. Finavian liikennemaksut ovat Euroopan edullisimmat.

Helsinki-Vantaa on lentoyhtiöille Euroopan halvin hub-lentoasema. Finavian lentoyhtiöiltä perimät liikennemaksut ovat halvimmasta päästä myös Euroopan verkostolentoasemien välisessä vertailussa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana (2005–2015) lentoasemapalveluiden hinnat Suomessa ovat reaalisesti alentuneet vuosittain 0,9 prosenttia.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana (2005–2015) lentoasemapalveluiden hinnat Suomessa ovat reaalisesti alentuneet vuosittain 0,9 prosenttia.

Edulliset hinnat mahdollistavat lentoliikenteen käytännössä minne päin Suomea tahansa.

Finavialla on käytössä niin sanottu eritelty hinnoittelumalli, jossa kotimaan lentoliikenteen hinnat ovat lentoyhtiöille kansainvälisten lentojen hintoja edullisempia. Tämä johtuu siitä, että matkustajakohtaiset kustannukset eroavat kotimaan ja kansainvälisten lentojen välillä merkittävästi.

Kansainvälisten lentojen matkustajat tarvitsevat kotimaan matkustajia laajemman infrastruktuurin ja enemmän palveluja, kuten matkustaja-, asiakaspalvelu- ja matkatavarankäsittelyresursseja sekä passi- ja tullintarkastusresursseja.

Eritellyllä hinnoittelulla Finavia toteuttaa sille lailla määrättyä erityistehtävää ilmailun edistämiseksi ja tukee Suomessa harvaan asuttujen alueiden saavutettavuutta.

Eritelty hinnoittelumalli on ollut yleinen koko Euroopassa. Viime vuosina Euroopan komissio on kuitenkin määrännyt muun muassa ruotsalaisen lentoasemaoperaattori Swedavian ja norjalaisen Avinorin yhtenäistämään lentoasemamaksunsa. Suomi on yksi viimeisistä maista Euroopassa, jossa eritelty hinnoittelumalli on käytössä.

Euroopan komission pyrkimyksenä on yhtenäistää lentoasemien tarjoamia liikennemaksuja. Finavia aloittaa vuotuisessa hinnoitteluprosessissa keskustelut lentoyhtiöasiakkaidensa kanssa siitä, mitä vaikutuksia EU-komission tavoitteilla on Finavian hinnoitteluun tulevaisuudessa. Päätökset asiassa tehdään vuoden 2016 aikana.

Suomen lentoasemapalveluiden ja -infrastruktuurin kehitys perustuu Finavian liiketoiminnan tuottoihin ja kannattavuuteen.

Lue lisää Finavian hinnoittelusta yhtiön vuosikertomuksesta.

Raportointi