Skip navigation

Finavian lentoasemilla uusi matkustajaennätys – 20 miljoonaa rikki

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
13.01.2016 klo 10:49
Kolmihenkinen perhe katsoo lentotietotaulua, lapsi isän harteilla.
Matkustajamäärät Finavian lentoasemilla kasvoivat ensimmäistä kertaa yli 20 miljoonaan matkustajaan. Ennätyksiä rikottiin sekä Helsinki-Vantaalla että Lapissa.

Nousua nähtiin sekä kotimaan liikenteessä että kansainvälisessä lentomatkustuksessa, minkä ansiosta Helsinki-Vantaan matkustajamäärä nousi lähes Helsingin asukasluvun verran uuteen ennätykseen, yli 16 miljoonaan matkustajaan.

Rovaniemi ylsi kaikkien aikojen matkustajaennätykseen ja Oulussa päästiin taas miljoonaluokkaan. Lapin matkailu on elpymässä huippuvuosien tuntumaan.

Yli 20 miljoonaa lentomatkustajaa

Finavian lentoasemilla oli vuonna 2015 yhteensä 20 083 297 matkustajaa (19 691 612 vuonna 2014), mikä oli 2,0 % viime vuotista enemmän. Kotimaan lennoilla lensi 26 % ja kansainvälisillä lennoilla 74 % matkustajista.

Myös Lapin lentoasemilla paukkuivat pakkasten ohella ennätykset. Lapissa on palattu matkustajamäärissä huippuvuosien tuntumaan, kun matkustajamäärä ylitti miljoonan rajapyykin, ollen 1 007 011 (973 953 vuonna 2014). Edellisen kerran miljoonan matkustajan raja on ylittynyt Lapissa vuonna 2008.

Vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä kaikilla lentoasemalla matkustajia oli yhteensä 5 057 573 (4 830 179 matkustajaa 10–12/2014). Edellisvuoden loka−joulukuuhun verrattuna kasvua oli 4,7 %.  

Kansainvälinen lentomatkustus jatkaa kasvuaan

Kansainvälisessä lentoliikenteessä matkustajamäärä nousi vuoden 2015 aikana 1,5 % ja oli 14,9 miljoonaa (14,6).

Helsinki-Vantaan lentoaseman koko vuoden matkustajamäärä nousi 3,0 % edellisvuoteen verrattuna ja oli joulukuun lopulla 16 422 266 (15 948 838) miljoonaa. Lentoasema houkutteli 473 428 uutta matkustajaa edellisvuoteen verrattuna. Kansainvälisten matkustajien määrä nousi 2,9 % ja kotimaan matkustuksessa nähtiin nousua 3,4 %

Loka−joulukuussa Helsinki-Vantaan kautta kulki 4,0 miljoonaa matkustajaa. Nousua viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna oli huimat 5,5 %.

Vaihtoliikenne Euroopan ja Aasian välillä jatkuu hyvänä

Kokonaisuudessaan vaihtomatkustajien määrä Helsinki-Vantaalla nousi 3,1 % edellisestä vuodesta ollen 2,6 miljoonaa (2,5). Eniten matkalaisia Aasian suunnasta liikkui Helsinki-Vantaalla Japanista ja Kiinasta.

- Lentoliikenteen kysyntä on edelleen kovassa nosteessa ja me olemme vahvasti kasvussa mukana, mistä kertoo ennätyksellinen matkustajamäärä. Uskomme, että vaihtoliikenteen kasvu Euroopan ja Aasian välillä jatkuu hyvänä myös ensi vuonna. Meille merkittävä askel asemamme vahvistamisessa oli muun muassa yhteistyösopimuksen solmiminen Aasian suurimman lentoaseman kanssa. Myös Lapin vetovoima matkailukohteena näkyy lentoliikenteen luvuissa, toteaa johtaja Joni Sundelin.

Kotimaan matkustajamäärät lähteneet nousuun

Vuonna 2015 kotimaan lentoliikenteen matkustajamäärä nousi 3,3 % ja matkustajia oli 5,2 miljoonaa (5,0). Neljännellä vuosineljänneksellä kotimaan matkustajamäärät nousivat 8,7% edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

- Kotimaan lentoliikenne näyttää piristymisen merkkejä jo toista vuotta peräkkäin. Kasvukeskuksissa sijaitsevat vilkasliikenteiset lentoasemat kasvattivat matkustajamääriään hyvin, mutta valmiiksi vähäliikenteisten kenttien kysyntä väheni edelleen.

- Lentäminen on vahvimmillaan mitä pidemmistä etäisyyksistä puhutaan. Lyhyillä etäisyyksillä matkustajat valitsevat lentämisen sijasta mieluummin oman auton sekä bussi- ja raideliikenteen väliltä, Sundelin toteaa.

Rovaniemellä matkustajaennätys

Maakuntalentoasemista matkustajamäärät nousivat koko vuonna vauhdikkaimmin Rovaniemellä, jossa oli 478 347 (444 561) matkustajaa. Rovaniemen matkustajamäärä ylsi omaan ennätykseensä. Kotimaan liikenne nousi hyvin myös Oulussa, Kokkola-Pietarsaaressa ja Turussa. Oulussa lentoliikenne on elpynyt miljoonaluokkaan.

Lapin matkailulentoasemilla (Ivalo, Enontekiö, Kemi-Tornio, Kuusamo, Rovaniemi ja Kittilä) liikenne on lähtenyt hyvään kasvuun. Lappi houkutteli talvilomalaisia ennätysmäisen paljon, kun miljoonan matkustajan raja ylitettiin. Rovaniemi, Ivalo ja Enontekiö nostivat talvikauden turistimääriä.

Lentoliikenne aiempaa tehokkaampaa - koneissa korkeat täyttöasteet

Kaupallisen liikenneilmailun laskeutumisten määrä laski edelleen viime vuonna 113 290 operaatioon, mikä oli 1,7 % edellisvuotta vähemmän. Matkustajamäärät eivät ole vähentyneet suhteutettuna laskeutuneiden koneiden määrään, mikä tarkoittaa että lentoliikenne on aiempaa tehokkaampaa lentokoneiden korkeiden täyttöasteiden sekä koneiden kasvaneen koon vuoksi. 

Liikennetilastot 2015

Raportointi