Skip navigation

Finavian liikevaihto on vahvassa kasvussa

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
29.04.2016 klo 12:00
Rovaniemen lentoaseman lähtöselvitysaula.
Finavia-konserni on julkistanut osavuosikatsauksensa tammi-maaliskuulta 2016.

Tammi–maaliskuu 2016 lyhyesti

  • Alkuvuoden kokonaismatkustajamäärä kasvoi 5,9 prosenttia verrattuna vuoden 2015 vastaavaan jaksoon
  • Liikevaihto kasvoi 9,4 prosenttia hyvän liikennekehityksen sekä kaupallisten palveluiden kehityksen ansiosta
  • Kehitys- ja investointiohjelmat jatkuivat Helsinki-Vantaalla ja verkostolentoasemilla
  • Investoinnit olivat 30,7 miljoonaa euroa (Q1/2015: 24,7)
  • Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 9,3 miljoonaa euroa (Q1/2015: 7,8)
  • Liiketoiminnan rahavirta kasvoi 24,8 miljoonaan euroon (Q1/2015: 11,6) johtuen volyymikasvusta sekä toiminnan tehostumisesta

Konsernin avainluvut


Toimitusjohtaja Kari Savolainen:

”Vuosi on alkanut Finavialle positiivisessa toimintaympäristössä. Olemme erittäin tyytyväisiä lentoliikenteen palveluiden kysynnän kasvuun.  Alkuvuonna matkustajamäärä lentoasemilla nousi 5,9 prosenttia. Kasvua saatiin kansainvälisen liikenteen ohella myös kotimaan liikenteeseen erityisesti Lapin matkailun suosion ansiosta.

Finavia paransi tulostaan alkuvuonna ja liikevaihto nousi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 9,4 % hyvän matkustajakehityksen ja tytäryhtiö Airpron vahvan kasvun ansiosta. Kasvua selittää myös matkustajille tuotettavien kaupallisten palveluiden tuotto, joka on lähtenyt Helsinki-Vantaalla toteutetun mittavan palvelu-uudistuksen jälkeen nousuun. Tilikauden tulosta paransivat myös pienentyneet rahoituskulut.

Finavia seuraa lentoliikenteen toimintaympäristön kehittymistä tarkasti ja sopeutuminen nopeasti muuttuvaan markkinatilanteeseen on kilpailukykymme edellytys. Finavia on onnistunut jatkuvasti tehostamaan toimintaansa ja parantanut perusliiketoimintansa kannattavuutta. Vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä hyvä kehitys on edelleen jatkunut.

Lentoliikenteessä infrastruktuurin ja palveluiden kehittämisen rahoitus perustuu Suomessa Finavian liiketoiminnan rahavirtaan. Verorahoja lentoliikenteen infrastruktuuriin ei käytetä. Tämän takia Finavian liiketoiminnan tuloskunnolla on keskeinen vaikutus siihen, kuinka Suomi pärjää taistelussa lentoliikenteen kansainvälisistä markkinaosuuksista.

Kilpailu alalla on viime aikoina entisestään kiristynyt, ja lentoasemien kehittäminen vaatii myös Suomessa isoja panostuksia. Helsinki-Vantaalla on käynnissä isot laajennus- ja kehitystyöt. Niiden lisäksi investoimme vuosina 2014-2016 noin 80 miljoonaa euroa maakuntakenttiin, jotka ovat kilpailukykyisemmässä kunnossa kuin koskaan aikaisemmin.  

Lentoliikenteen globaalikysyntä on vahvassa kasvussa. Säilytämme hyvän asemamme suosituimpien vaihtolentoasemien joukossa varmistamalla Helsinki-Vantaan kilpailukyvyn. Kilpailussa pärjäämme huolehtimalla kustannustehokkuudestamme sekä lentomatkustajien sujuvasta palvelupolusta yhdessä lentoyhtiöasiakkaidemme kanssa.

Käynnissä oleva terminaalin laajennus valmistaa meitä saamaan vielä isomman siivun vaihtoliikenteen kasvusta. Olemme tiivistäneet yhteistyötä matkailutoimijoiden kanssa, jotta vaihtomatkustajia saadaan myös pysäytettyä Suomeen ja tutustumaan matkailutuotteisiimme. Lapin matkailun suosion kasvu on osoituksena strategian toimivuudesta, yhä useampi matkustaja tulee reittilennoilla Lappiin.”


Osavuosikatsaus Q1/2016

Raportointi