Skip navigation

Finavian tilastot: Aasia vyöryy kohti Lappia – pohjoisen matkailussa kovat kasvuprosentit

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
18.01.2016 klo 13:05
Positiivinen vire näkyy nyt Lapin matkailussa. Aasiasta Lappiin suuntaavien vaihtomatkustajien määrä kasvoi viime vuonna yli yhdeksän prosenttia, kertovat Finavia Oyj:n tilastot. Lapin charter-lentojen määrä kasvoi puolestaan joulusesonkina 19 prosenttia. Finavia panostaa Lapin lentoasemiin yli 35 miljoonalla eurolla vuosina 2014–2016.

– Kasvusta kertovat tilastot ovat mieluista luettavaa. Selvää on ainakin se, että Lappi matkakohteena houkuttelee nyt turisteja ja matkailumarkkinointi on alkanut purra. Lentoliikenne pohjoiseen on lisääntynyt ja lentoasemilla olemme valmiita nostamaan Suomea tolpilleen, toteaa Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen.

Tilastokatsaus pidettiin medialle maanantaina 18. tammikuuta Ivalon lentoasemalla, jossa Finavia on vastikään tehnyt 13,5 miljoonan euron laajennuksen ja peruskorjauksen. Työmaa valmistui viime marraskuussa hyvissä ajoin ennen kiireisimmän talvikauden alkua.

Uudistuneen Ivalon lentoaseman vuosi olikin erinomainen, sillä se ylsi matkustajamäärässä kaikkien aikojen ennätykseen: 155 208 matkustajaa, jossa oli kasvua yhdeksän prosenttia edellisvuoteen nähden.

Ivalon lentoaseman ympäristö nousi kiinalaisten suosioon

Finavian tilastoista selviää, että viime vuonna Helsinki-Vantaalta suuntasi Lapin lentoasemille entistä suurempi joukko vaihtomatkustajia. Aasian-reiteiltä Lapin-koneisiin vaihtaneiden matkustajien määrä kasvoi yli yhdeksän prosenttia. Lähtömaista ylivoimaisesti eniten vaihtomatkustajia tuli Japanista, kun taas Kiinasta, Hongkongista ja Singaporesta saapuneiden määrän todettiin kasvaneen eniten.

Muualta matkailualalta saadut viimeaikaiset lukemat tukevat Finavian tilastoja. Tuoreimpien tilastojen mukaan aasialaisten yöpymiset Suomessa kasvoivat viime vuoden aikana yli 20 prosenttia. Kiinalaisten yöpymiset Suomessa kasvoivat jopa 40 prosenttia.

Yksi suurimmista kasvualueista kiinalaisturistien kohdalla on Ivalon lentoaseman ympäristö. Tilastokeskuksen ennakkotiedoista selviää, että kiinalaisten yöpymiset kasvoivat Inari-Saariselän alueella viime vuonna jopa 70 prosenttia.

– Ne ovat kovia kasvuprosentteja, mutta Lapissa on edelleen paljon kasvupotentiaalia. Yhteistyössä on voimaa, minkä vuoksi meidän kaikkien on puhallettava yhteen hiileen markkinoidessamme tuntematonta Suomea ja eksoottista Lappia valtavalle aasialaisyleisölle, Savolainen sanoo.

Finavian charter-tilastot plussan puolella: Kittilä ykkönen

Finavia on valmistellut Lapin lentoasemia lentoliikenteen ja matkustajamäärien kasvulle. Terminaalien matkustuskokemusta on parannettu ja sujuvuutta lisätty Kittilässä, Rovaniemellä sekä erityisesti Ivalossa. Lentoliikennealueet on peruskorjattu Ivalossa ja Kittilässä ja Rovaniemellä kiitotietyömaa alkaa toukokuussa 2016.

Lapin lentoasemat ovat kasvun tiellä monella mittarilla. Joulukuun aikana pohjoiseen lensi 19 prosenttia enemmän tilauslentoja kuin vuotta aikaisemmin. Isoimmat lukemat saavutti Kittilä: 171 tilauslentoa, joka tarkoittaa yli 21 prosentin kasvua. Matkustajamäärissä ennätyslukemiin ylsi Ivalon lisäksi Rovaniemen lentoasema 478 347 matkustajallaan, jossa on kasvua edellisvuoteen kahdeksan prosenttia. Rovaniemen lentoasema valittiin 2015 vuoden lentoasemaksi.

Lapin lentoasemien matkustajamäärä rikkoi miljoonan rajapyykin vuonna 2015. Edellisen kerran Lapissa oltiin yli miljoonan matkustajan vuosivauhdissa vuonna 2008. Vuoden 2015 matkustajamäärä oli 1 007 011 (973 953 vuonna 2014). Finavian Lapland Airports -brändin alle kuuluvia lentoasemia ovat Enontekiö, Ivalo, Kemi-Tornio, Kittilä, Kuusamo ja Rovaniemi.

Joulun charter-tilastot 2015

Lentoasema

Laskeutumiset joulukuussa 2014

Laskeutumiset joulukuussa 2015

Muutos %

Enontekiö

51

56

+ 9,8 %

Ivalo

59

78

+ 32,2 %

Kittilä

141

171

+ 21,3 %

Rovaniemi

135

160

+ 20,3 %

Kuusamo

13

10

– 23,0 %

YHTEENSÄ

399

475

+ 19,0 %

Taulukko: Vertailutiedot toteutuneiden tilauslentojen määristä 12/2014 ja 12/2015. Finavia Oyj.

Lentoasemaverkoston suurin kehityshanke valmistuu – Ivalon uudistettu terminaali käyttöön

Raportointi Matkustus