Hyppää pääsisältöön

Poliisi: Johdannaissopimusten esitutkinta menee syyteharkintaan

Julkaistu
27.05.2016 klo 11:05
Finavia teki viime syyskuussa tutkintapyynnön Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle. Siinä yhtiö pyysi tutkimaan, ovatko entinen rahoituspäällikkö ja varatoimitusjohtaja syyllistyneet rikokseen tehdessään ohjeiden vastaisia johdannaissopimuksia vuosina 2009 -2011.

Poliisin talousrikostutkinta on suorittanut esitutkinnan rikosnimikkeellä luottamusaseman väärinkäyttö. Siinä on kuultu neljää Finavian palveluksessa ollutta henkilöä epäiltynä rikokseen.

Esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että Finavia entinen rahoituspäällikkö ja varatoimitusjohtaja ovat syyllistyneet rikokseen ryhtyessään johdannaissopimuksiin.

Yhtiön sisäisten ohjeiden mukaan johdannaissopimuksia on voitu käyttää suuria investointeja varten otettujen lainojen korkomuutoksilta suojaamiseen. Finavian ohjeistuksen mukaan suojaustarkoituksessa on voitu käyttää vähäisen riskin sisältäviä tavanomaisia koronvaihtosopimuksia.

Epäillään, että johdannaissopimukset eivät ole toimineet suojaavina. Lisäksi epäillään, että tutkinnan kohteena olevat 14 sopimusta ovat olleet strukturoituja monimutkaisia johdannaisia, jotka ovat sisältäneet merkittävän riskin.

Johdannaissopimuksista aiheutunut vahinko on konkretisoitunut 34 miljoonaan euroon sopimusten purkamisen yhteydessä.

Lisäksi poliisi on tutkinut syytä epäillä kynnyksellä, onko Finavia entinen toimitusjohtaja ja entinen talousjohtaja laiminlyöneet yhtiön rahoitustoiminnon asianmukaisen järjestämisen ja raportoinnin hallitukselle sekä laiminlyöneet rahoituspäällikön ja varatoimitusjohtajan tekemien sopimusten valvonnan.

Esitutkinta on valmistunut ja asia siirtyy syyteharkintaan.

Lähde: Poliisin tiedote 27.5.2016

Raportointi