Hyppää pääsisältöön

Poroherkut lentoasemalta

Julkaistu
01.01.2016 klo 07:00
Porot syövät tuntureiden jäkälää, mikä tekee niiden lihasta erityisen ravinteikasta ja maukasta. Helsinki-Vantaan poroburgerit ovat jo käsite, mutta oletko kokeillut poropyöryköitä?

Lapin erämaissa vapaana kuljeskeleva poro syö taatusti luonnonmukaista ravintoa, jonka ansiosta sen liha on vähärasvaista ja erittäin proteiini- ja kivennäisainepitoista.

Poronkäristys tunnetuin

Poroherkuista tunnetuin lienee poronkäristys. Poronhoitoalueiden arkiruoasta on vuosien varrella tullut arvostettu perinneruoka.

Asiantuntijoiden mukaan aidoimman lopputuloksen saa lavasta, potkasta tai etuselästä, jota leikataan kohmeisena pannulle pieniksi suikaleiksi. Kaupoissa myydään myös valmista poronkäristyslihaa.

Paistamiseen käytetään perinteisesti kuuta eli poron pintarasvaa, mutta voikin toimii hyvin. Etelän kasviöljyt eivät pororuokiin kuulu.

Miedosti riistanmakuisen poron mausteiksi riittävät suola ja pippuri. Perinteiset lisukkeet poronkäristykselle ovat pottuvoi ja puolukkasurvos.

Poroa pääsee maistelemaan Helsinki-Vantaalla useammassakin paikassa

Ravintola Fly Innin (portti 27) suosituissa poroburgereissa (single 25,50 euroa / double 29,20 euroa) maistuvat karamellisoitu sipuli, tryffelimajoneesi ja savujuusto.

Ravintola Seasonsin (portti 14) poroburgerin (22,90 euroa) välistä löytyy niin ikään karamellisoitua sipulia, paahdettua tomaattia, leppäsavujuustoa ja kermaviilikastiketta.

Molempien edellisten lisukkeena tarjoillaan maalaisranskalaisia ja oman keittiön valmistamaa ketsuppia.

Tapio Cafén (portti 24) poropyörykät (11,50 euroa) tarjoillaan perinteisesti perunamuusilla ja kermaisella kastikkeella höystettynä. Annoksen kruunaavat kokonaiset puolukat.

Lokakuussa avatun Tapio Cafén valikoimassa korostuvat suomalaiset pientilatuottajat, suomalaisen metsän antimet sekä laadukkaat, kotimaiset raaka-aineet.

Tervetuloa herkuttelemaan!

Matkustus