Ohita navigaatio

Tiesitkö tätä lentokoneruuasta?

Artikkeli julkaistu
27.07.2016 klo 06:00
Arkistointipäiväys
Ruokaa tarjottimella matkustamossa.
Matkustus
Ensimmäinen pakattu lentokoneruoka tarjoiltiin lennolla Lontoosta Pariisiin vuonna 1919. Sen jälkeen lentokoneruuasta on tullut sosiaalisen median kuvatuimpia kohteita ja monelle matkan kohokohta. Menujen takana on usein huippuluokan kokki ja ruuan valmistus on kellontarkkaa.

Saksalainen LSG Group on maailman suurin lentokoneruokien valmistaja, sen alaisuudessa toimii 159 pienempää yhtiötä. Joka vuosi yhtiö toimittaa 578 miljoonaa annosta 300 lentoyhtiön tarpeisiin 51 maassa. Viestintäjohtajan Kerstin Cynthia Laun mukaan yhtiö työllistää 700 kokkia. Helsinki-Vantaalla annokset tekee LSG Sky Chefs.

Kuka laatii menun?

LSG Sky Chefsin kokit ovat mukana suunnittelemassa annoksia, mutta viimekädessä matkustajien mielipide on tärkein. LSG:n ehdotus kulkee aina lentoyhtiön kautta, joka osaa parhaiten kertoa matkustajiensa mieltymykset kokeille.

Kuinka paljon etukäteen menut suunnitellaan?

Suunnitteluvaiheesta matkustajan tarjottimelle saattaa kulua jopa puoli vuotta.

Mitä tapahtuu ruualle, kun lento myöhästyy?

Hygieniasäädökset määräävät tiukasti, milloin ruoka on vielä tarjoilukelpoista. Jos lento viivästyy paljon, ruokia voidaan joutua vaihtamaan.

Mitkä ruokalajit ovat kestosuosikkeja?

Useimmiten ruuat jaetaan länsimaisten ja aasialaisten makujen mukaan, koska matkustajien makuaisti on usein tottunut oman lähialueen ruokiin. Pasta-annokset ovat poikkeus, sillä ne muokkautuvat lisukkeineen kaikkialle. LSG on myös huomannut, että hennot maut hukkuvat helposti lentokoneilmassa.

Montako annosta yhdelle lentoyhtiölle keskimäärin valmistetaan päivittäin?

Määrät riippuvat paljon yhtiön koneiden määrästä, tarjonnasta ja reittivalikoimasta. Kesäaikana Helsingissä LSG valmistaa 8 000 annosta päivittäin noin 200 lennon tarpeisiin.

Kuka valmistaa ruuat ja missä?

Ateriat valmistellaan LSG:n keittiöissä kahdella sadalla lentoasemalla tai niiden läheisyydessä ympäri maailmaa. Pakastetut ruuat valmistetaan Saksan Alzeyssa ja kuljetetaan sieltä maailmalle. Osa ruuista saapuu keittiöille myös valmiiksi pakattuina.

Kuinka tarjotin kootaan?

Ruuat annostellaan tarjottimille, ja sen jälkeen kuljetuskärryihin. Lämmitettävät ruuat pakataan selkeästi erikseen. Kaikki ruoka jäähdytetään hygieniasäädösten vaatimaan viiden asteen lämpötilaan. Kärryt pakataan niin, että niistä on mahdollisimman helppo tarjoilla koneessa. Pakatut kärryt ajetaan lentokoneen lastausalueelle ja nostetaan erikoislaitteilla koneeseen.

Lue lisäksi, miten sosiaalinen media täyttyy lentokoneruokakuvista.

Miksi tomaattimehu maistuu lentokoneessa niin hyvältä?