Hyppää pääsisältöön

Turvatarkastus lasten silmin

Julkaistu
01.03.2016 klo 07:00
Nykyajan lapset ovat kokeneita reissaajia, jotka tuntevat turvatarkastusasiat hyvin. Helsinki-Vantaan terminaali 2:ssa on lapsiperheiden oma turvatarkastuslinja, joka on avoinna aamulla ja iltapäivisin.

– Turvatarkastuksessa katsotaan, ettei tavaroissa ole mitään sellaista, mitä ei saa ottaa koneeseen, vaikkapa pommeja, Eemil Eskola, 6, tietää.

Eemilin mukaan kannattaa katsoa etukäteen, ettei taskuissa ole mitään kiellettyä.

Se on totta: kaikki irtotavarat kuten puhelimet ja avaimet on syytä laittaa valmiiksi laukkuun tai laatikkoon, jotta ne eivät hälytä housuntaskussa.

Päällystakki tai jakku pyydetään myös jättämään läpivalaisuun. Vyökin kannattaa ottaa pois, sillä solki aiheuttaa usein hälytyksen. Lasten lelut joutuvat myös läpivalaisuun.

– Tavarat menevät tunnelista läpi, ja sitten tietokoneelta katsotaan, että onko niissä mitään kiellettyä. Jos on, ne pitää ottaa pois ja jättää siihen, Sonja Kyttä, 9 vuotta, sanoo.

– Kaikki elektroniset jutut pitää ottaa pois tavaroista ja laittaa ne sellaiselle tarjottimelle. Välillä aikuiset ottavat myös kengät pois, Eemil jatkaa.

Kenkien koroissa saattaa tosiaan olla hälytyksen aiheuttavaa metallia, joten monesti helpointa on ottaa ne heti kättelyssä pois.

Odota vihreää valoa!

Eevi Taipale, 9, muistuttaa, että kaikki nesteet pitää pakata pussiin. Sellaisen saa lentoasemaltakin. Yhden matkustajan matkustamossa kuljetettavien nesteiden pitää mahtua yhteen litran vetoiseen pussiin.

– Sitten mennään portista läpi. Siinä katsotaan, ettei kukaan vie mitään teräviä asioita mukanaan. Jos näin on, portti piipittää, Eevi kertoo.

– Portista saa mennä läpi vasta, kun valo muuttuu vihreäksi, ettei törmää edelliseen, Pontus Purasmaa, 5, muistuttaa.

Jos metallinilmaisinportti hälyttää, turvatarkastaja selvittää hälytyksen syyn tunnustelemalla matkustajan vaatteet ja vartalon erityisellä laitteella tai käsin. Vaikka kaikki metalliesineet olisi laitettu hihnalle, vaatetuksessa voi olla esimerkiksi nappeja tai alusasujen tukikaaria, jotka aiheuttavat hälytyksen.

Lisäksi tietty määrä matkustajista tarkastetaan tarkemmin satunnaisotannalla.

Tikulla etsitään räjähdysainejäämiä

– Joskus tietokoneita pyyhitään sellaisella tikulla, Pontus on huomannut.

Kyseisten räjähdysainejäämäilmaisimien taustalla on Euroopan komission asetus, jolla pyritään torjumaan terrorismia. Uusi teknologia otettiin käyttöön Helsinki-Vantaalla ja Oulussa viime vuoden lopussa.

Ilmaisimilla sivellään esimerkiksi matkustajien taskunsuita ja myös käsimatkatavaroita. Se nopeuttaa turvatarkastukseen kuluvaa aikaa.

Näin turvatarkastuksessa toimitaan

Mitä tavaroita voit ottaa lennolle mukaan 

Lentoaseman vinkit lapsiperheille

Matkustus