Hyppää pääsisältöön

Uudet matkalipunlukijat sähköistävät lentoaseman palveluita

Lehdistötiedote
Julkaistu
03.02.2016 klo 08:00
Finavia parantaa lentomatkustajien palveluita Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa ja lähtöporteilla. Uusien e-porttien ansiosta matkustaminen on entistäkin sujuvampaa.

– Uudet turvatarkastuksen ja lähtöporttien matkalipunlukijat ovat osa Finavian palvelukehitystyötä, jonka tavoitteena on tehdä lentomatkustamisesta mahdollisimman helppoa ja mukavaa. Digitalisointi ja automaatio tukevat myös Helsinki-Vantaalla käynnissä olevaa laajaa kehitysohjelmaa ja lentoaseman valmistautumista kasvaviin matkustajamääriin, sanoo lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Haapasaaren mukaan sähköiset ratkaisut nopeuttavat matkalle lähtöä ja tuovat matkustamiseen joustavuutta. Samalla henkilökohtaista asiakaspalvelua voidaan entistä paremmin kohdistaa vastaamaan matkustajien tarpeita.

Matkalipunlukijoita on testattu lentoasemalla viime keväästä alkaen. Niiden käytöstä on saatu hyviä kokemuksia. Automaatit ovat tehostaneet sekä turvatarkastuksen läpimenoaikaa että koneeseen nousua.

Näin e-portilla toimitaan

Matkustajien kannalta uusi toimintapa on helppo ja yksinkertainen. Matkustaja näyttää joko paperisen tai älypuhelimessaan olevan matkalipun tai tarkastuskortin e-portin lukijaan.

Automaatti lukee viivakoodilta lentotiedot ja päästää matkustajan etenemään. Henkilökuntaa on aina paikalla opastamassa ja neuvomassa matkustajia.

E-portteja on tällä hetkellä käytössä terminaali 2:n turvatarkastuksessa sekä seitsemällä lähtöportilla. Tämän kevään aikana automaattien käyttö laajenee terminaali 1:n turvatarkastukseen, ja matkalipunlukijoita asennetaan lisää myös lähtöporteille.

Lähtöporteilla automaatteja voivat toistaiseksi käyttää Finnairin, Lufthansan, Norwegianin, SAS:in ja Swissin asiakkaat.

Lentomatkustuksen digipalvelut laajenevat

Finavia on eurooppalaisten lentoasemien kärkijoukkoa erilaisten sähköisten palveluiden käyttöönotossa. Helsinki-Vantaa on ensimmäisiä lentoasemia, jolla automaatiopalveluita on otettu käyttöön jo 2000-luvun alkupuolella.

Kehitys käynnistyi lähtöselvitysautomaattien käyttöönotolla ja laajeni nopeasti Rajavartiolaitoksen passiautomaatteihin. Matkatavara- eli bag drop -automaatit otettiin käyttöön Helsinki-Vantaalla muutama vuosi sitten.

Automaatteja on asennettu myös Finavian muille lentokentille.

Nyt käyttöön otetut e-portit parantavat omalta osaltaan palvelua sekä vähentävät jonottamista ja ruuhkia lentoaseman eri pisteissä. Lentomatkustuksen sähköiset palvelut laajenevat samassa tahdissa yhteiskunnan muun digitalisoitumisen myötä.

Näin toimit lähtöselvityksen automaatilla

Näit toimitaan matkatavara-automaatilla

Näin toimit passiautomaatilla

Kehitys Matkustus