Hyppää pääsisältöön

Arkkitehti vastaa: Miksi kaikki lentokentät näyttävät samalta?

Julkaistu
23.01.2017 klo 07:00
Lentokentät harvoin eroavat toisistaan suunnittelunsa ja arkkitehtuurinsa puolesta. Arkkitehti, joka tuntee Helsinki-Vantaan kuin omat taskunsa, kertoo miksi näin on.

Oletko koskaan miettinyt, miksi lentokentät näyttävät sijainnistaan riippumatta hämmästyttävän
samanlaisilta?

Kyselimme arkkitehti Tuomas Silvennoiselta, joka on myös Helsinki-Vantaan uuden
terminaalilaajennuksen pääsuunnittelija, mistä kansainvälisen lentokenttäarkkitehtuurin samankaltaisuus johtuu.

Miksi kaikki maailman lentokentät näyttävät melkein samanlaisilta?

”Suurin syy varmasti liittyy samankaltaisiin prosesseihin, joita säädetään ilmailualan määräyksillä.
Määräykset liittyvät erityisesti turvallisuuteen.

Toinen syy liittyy lentoasemien kansainvälisyyteen, joka usein muokkaa palveluiden tarjonnan ja kaupalliset palvelut melko samankaltaisiksi. Nämä kaksi asiaa jäävät päällimmäisenä matkustajien mieleen.

Kun asiaa tarkastelee yksityiskohtaisemmin ja tutustuu vanhoihin ja uusiin terminaalirakennuksiin, huomaa, ettei väite oikeastaan pidä täysin paikkaansa. Viime vuosina on rakennettu useita terminaalirakennuksia, joiden avulla on pyritty erottautumaan valtavirrasta, ja parhaillaan sellaisia on rakenteilla lisää. Päällimmäisinä esimerkkeinä tulevat mieleen Peking, Singapore, Shenzhen, Mexico City, Berliinin Brandenburg ja Madridin lentoaseman terminaali 4,” Silvennoinen kertoo.

Miksi esimerkiksi rautatieasemia ei ole rakennettu saman kaavan mukaan?

”Rautatieasemien historia ulottuu kauemmas kuin lentoterminaalien. Lentoterminaalien kehitys on ollut
viime vuosikymmeninä räjähdysmäistä, mutta useimmat Euroopan suurista rautatieasemista on rakennettu jo 1800-luvun puolella.

Rautatieasemat on rakennettu keskelle kaupunkia ja usein kaupunkien keskustat ovat kehittyneet niiden ympärille. Keskeinen asema kaupunkikuvassa on luonut erityisiä tarpeita panostaa arkkitehtuuriin ja kaupunkikuvaan. Näin ei ole aina tapahtunut nopeasti kaupunkien keskustojen ulkopuolelle kehittyneiden lentoasemien kohdalla.”

Mitä asioita kenttien suunnittelussa on otettava huomioon?

”Ydinasiat liittyvät sujuvaan ja määräykset täyttävään prosessiin. Tämän rinnalla olennaisiksi kysymyksiksi on noussut kokonaisvaltainen matkustajakokemus, joka juontaa juurensa lentoliikenteen kasvusta ja siihen liittyvästä kilpailusta lentoasemien välillä.”

Lue lisää siitä, miten Tuomas Silvennoinen lähestyy lentokentän suunnittelua.

Katso aikajanalta, miten Helsinki-Vantaan laajentaminen etenee.

Kehitys