Skip navigation

Helsinki-Vantaan kiitotie 2:n remontti jatkuu lokakuulle

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
12.04.2017 klo 06:00
Finavia peruskorjaa kesän aikana Helsinki-Vantaan kiitotie 15-33:n eli kiitotie 2:n. Lentoonlähdöt ja laskeutumiset uudistuneella kiitotiellä käynnistyvät 10. lokakuuta 2017.

Remontti sulkee Helsinki-Vantaan kiitotie 2:n kolmeksi kuukaudeksi. Remontin aikana kiitotie 2:n eteläinen osa kiitoteiden 1 ja 2 risteyskohdasta alkaen peruskorjataan. Kiitotien peruskorjaus valmistuu 25. syyskuuta.

Lentoonlähdöt ja laskeutumiset uudistuneella kiitotiellä käynnistyvät vasta 10. lokakuuta. Kiitotien vieressä tehdään vielä sadevesiviemärien korjaustöitä, eikä kiitotietä tämän vuoksi voi ottaa täyskäyttöön.

Remontilla ei odoteta olevan vaikutuksia lentoliikenteen sujuvuuteen, mutta se vaikuttaa lentokoneiden reitteihin pääkaupunkiseudulla etenkin Järvenpään, Tuusulan ja Keravan suunnissa.

- Peruskorjauksella voimme jatkaa kiitotien remontoitavan osuuden käyttöikää jopa 14 vuodella. Kaiken taustalla on tietysti ensiluokkaisen turvallisen lentoliikenteen takaaminen, Helsinki-Vantaan apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola Finaviasta kertoo.

Helsinki-Vantaan lentoliikenteen ennustetaan sujuvan kesäkuukausina normaaliin tapaan.

Peruskorjauksen aikana Finavia muun muassa uudistaa kiitotien päällystekerroksia, sadevesilinjastoa ja valaistusjärjestelmää. Lisäksi kiitotien eteläisen osan päällysteen pintakerrosta uusitaan.

- Selvitämme parhaillaan, voimmeko uudistaa koko kenttävalojärjestelmän LED-tekniikalla. Vähintäänkin luomme tälle muutostyölle valmiudet ja perushuollamme jäljelle jäävät valaisimet, Noronen-Juhola kertoo.

Kiitotie 2 on edellisen kerran päällystetty vuonna 2004. Kiitoteiden 1 ja 2 välisen risteyskohdan Finavia peruskorjasi vuonna 2015 kiitotie 1:n remontin yhteydessä.

- Nyt tehtävä peruskorjaus on mittakaavassa huomattavasti pienempi kuin toissakesäinen kiitotie 1:n remontti niin työmäärältään, investoinneiltaan kuin operatiivisilta vaikutuksiltaan, Noronen-Juhola kertoo.

Kiitotie 2:n peruskorjauksen investoinnin suuruus on 11 miljoonaa euroa. Kiitotien pohjoisosan korjaus tapahtuu vuoteen 2019 mennessä.

Ei vaikutuksia lentoliikenteen sujuvuuteen

Vaikka lentoasemalla on kesän ajan käytössä vain kaksi kiitotietä kolmesta, Helsinki-Vantaan lentoliikenteen ennustetaan sujuvan kesäkuukausina normaaliin tapaan.

"Selvitämme parhaillaan, voimmeko uudistaa koko kenttävalojärjestelmän LED-tekniikalla."

Normaaliolosuhteissa peruskorjauksella ei ole vaikutuksia lentoliikenteeseen. Lähes ainut poikkeus on rankat sääolosuhteet, kuten ukkosrintamat tai voimakkaat kaakkois- ja luoteistuulet, jolloin laskeutumisiin joudutaan käyttämään eri kiitotietä kuin normaalitilanteessa.

- Olemme valmistautuneet myös tällaisiin tilanteisiin ja uskomme, että remontin vaikutukset kesän lentoliikenteeseen tulevat olemaan hyvin vähäiset, Noronen-Juhola sanoo.

Muutoksia lentokonemeluun

Sen sijaan lentokonemelun suuntautumiseen tulee muutoksia.

Kun laskeutumisiin ensisijaisesti käytettävä kiitotie 2 on suljettuna, käytetään lännen ja lounaan puoleisilla tuulilla laskeutumisiin ainoastaan kiitoteitä 1 (22L) ja 3 (22R) Keravan suunnasta.

Iltapäivän ja illan ruuhka-aikoina laskeutumisiin käytetään samanaikaisesti kiitoteitä 1 ja 3. 

Muutoksista johtuen lentokonemelu lisääntyy remontin aikana Järvenpään, Tuusulan ja Keravan suunnissa. Nurmijärvellä lentokonemelun määrä vähenee.

Espoon ja Länsi-Vantaan alueella lentokonemeluun ei ole odotettavissa muutoksia.

Lisätietoa lentomelun suuntautumisesta voit lukea täältä.

Video: Näin kiitoteitä käytetään Helsinki-Vantaalla

Video: Kiitotieremontti on mittava urakka

Helsinki-Vantaa kehittyy

Finavia investoi voimakkaasti Helsinki-Vantaan kehitykseen. Käynnissä olevan, vuoteen 2020 ulottuvan 900 miljoonan euron kehitysohjelman myötä lentoasema laajenee ja sen kapasiteetti kasvaa.

Lentoaseman ensimmäinen laajennusosa, niin sanottu eteläsiipi, otetaan matkustajakäyttöön loppukesästä 2017. Laajennus tuo lentoasemalle myös lisää laajarunkokonepaikkoja, uusia palveluita sekä lisää matkatavarankäsittelykapasiteettia.

Koko lentoasemalaajennuksen arvioidaan valmistuvan vuoteen 2020 mennessä. Tällöin lentoaseman matkustajamäärän arvioidaan saavuttavan 20 miljoonaa matkustajaa.

Aikajana - näin Helsinki-Vantaa kehittyy

Kehitys