Skip navigation

Katsaus lentoliikenteen kasvuun: "Olemme aallonharjalla"

Artikkeli julkaistu
01.11.2017 klo 10:00
Lentokoneita Helsingin lentokentällä yöaikaan.
Suomesta on poikkeuksellisen hyvät lentoyhteydet maailmalle. Matkustajamäärät kasvavat ja uusia reittejä putkahtaa tuon tuosta. Olemme aallonharjalla, kirjoittaa johtaja Joni Sundelin.

Lentoliikenne kasvaa maailmanlaajuisesti noin neljän prosentin vuosivauhtia. Lentoyhtiöitä edustavan IATA:n ennusteissa Euroopan matkustajamäärien kasvu on noin 2,5 prosenttia ja Aasiassa jopa 4,7 prosenttia. Helsinki-Vantaalla ensimmäisellä vuosipuoliskolla päästeltiin 7,9 prosentin kasvussa ja kolmannella vuosineljänneksellä kasvu on vain kiihtynyt.

Olemme aallonharjalla. Helsinki-Vantaalla oli viime vuonna yhteensä 17,2 miljoonaa matkustajaa ja vuoden 2017 ennustukset yltävät yli 18,5 miljoonaan. Iso osa kasvusta tulee kansainvälisestä liikenteestä: matkustetaan Suomeen, Suomesta ja Suomen kautta. Sen sijaan Suomen sisällä lentoliikenteen kysyntä on tasainen, jopa vähentynyt.

Alkuvuonna Aasian-reittien matkustajamäärä kasvoi liki 13 prosenttia. Tärkein peluri vaihtomatkustuksessa on Finnair uusine A350-koneineen, joka houkuttelee matkustajia toimivalla Aasian-konseptillaan. Samalla markkinalla kasvua tuomassa on myös Oneworld-kumppani Japan Airlines. Nykyisin Helsinki-Vantaa on Euroopan tärkein hubi Japanin-reiteillä mitattuna.

Vaihtomatkustus kasvoi Helsinki-Vantaalla keväällä jopa 19 prosenttia ja näemme kasvun jatkuvan. Hyvä meininki poikii uutta vipinää: solmimme sopimuksen ensimmäisen kiinalaisen lentoyhtiön kanssa reitistä Kiinan ja Suomen välillä. Helsinki-Vantaan kohdekaupunkeja on ensi vuonna manner-Kiinassa yhteensä kahdeksan ja vielä Hongkong päälle. Kaukoreittien määrä on ensi vuonna huimat 27.

Pohjolan paras lentoliikenteen solmukohta

Kasvun polulla on myös Norwegian, joka avasi tänä vuonna Helsinki-Vantaalta kolme uutta reittiä ja lisäsi operointia mm. Kööpenhaminaan sekä Osloon. Lentojen määrän ja reittivalikoiman ansiosta Helsinki-Vantaa on kasvanut Pohjois-Euroopan parhaiten verkottuneeksi solmukohdaksi. Kattavuutta lujittavat viimeisen 12 kuukauden uudet lentoyhtiöasiakkaat, kuten Qatar Airways, Blue Air, Transavia ja Croatia Airlines.

Samanaikaisesti Suomi ja erityisesti Lappi ovat nousseet kansainväliseen valokeilaan matkailumarkkinoilla. Pohjoisen kohdalla on erityinen lumipalloilmiö. Lufthansa lanseerasi suorat kansainväliset reittilennot Lappiin 2015. Sen jälkeen aloittivat Norwegian, Germania ja Monarch. Ensi talvikaudella on luvassa lisää, kuten Finnairin suorat lennot eri puolilta Eurooppaa. Hanget, revontulet ja huskyt imaisevat väkeä myös Aasiasta, Helsinki-Vantaan kautta.

Reittikehityksen rinnalla laajennamme Helsinki-Vantaan lentoasemaa. 900 miljoonan euron kehitysohjelma on käynnissä vuoteen 2020. Valmistaudumme palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa tulevaisuudessa. Isossa roolissa kehityksessä on myös asiakaskokemus: sen lyhyen hetken, jonka olet kentällä, ole kuin kotonasi.

Kirjoitus on julkaistu Ikkunapaikka-lehdessä 7/2017.

Hae lentoyhteyksiä

Raportointi