Hyppää pääsisältöön

Kuka saa ostaa verovapaasti?

Julkaistu
27.04.2017 klo 07:00
Tax free -säännöt voivat vaikuttaa monimutkaisilta, mutta älä anna niiden häiritä shoppailua Finavian lentoasemilla.

Moni lähes 21 miljoonasta* Finavian lentoasemien läpi vuosittain kulkevasta matkustajasta hyödyntää niiden erinomaisia ostosmahdollisuuksia. Suosittua matkalaukuntäytettä ovat esimerkiksi suomalainen kosmetiikka ja muotoilu sekä porotuotteet ja marjat, joita turistit ostavat mielellään matkamuistoiksi ja suomalaiset vievät tuliaisina ulkomaisille ystävilleen.

Kaikki matkustajat voivat tehdä ostoksia Finavian lentoasemien tavallisissa kaupoissa. Tax free -kaupat ovat puolestaan vain ulkomaan kohteisiin matkustaville. Kuinka hyvin tunnet tax free -ostosten säädöksiä? Keräsimme kätevän listan vinkkejä, joihin tutustua ennen seuraavaa matkaa.

Kuinka paljon ja mitä tuotteita saan ostaa verovapaasti ja tuoda matkakohteeseeni? Pitääkö minun maksaa EU- vai non-EU-hinta?

Vastaus riippuu lentomatkasi lopullisesta määränpäästä. Asiaa kannattaa tiedustella tax free -myymälän henkilökunnalta tai tarkistaa ohjeet verkkosivuiltamme

Olen juuri saapunut Suomeen toisesta maasta, ja minulla on jatkolento Suomen sisällä tai lopullinen määränpääni on Helsinki. Saanko ostaa verovapaita tuotteita?

Valitettavasti et voi ostaa verovapaita tuotteita, jos määräpääsi on Suomessa. Muista kuin tax free -myymälöistä sen sijaan voit tehdä ostoksia.

Lopullinen määränpääni on Suomessa. Saanko ostaa verovapaita tuotteita mikäli maksan korkeamman hinnan? Tämä on ollut mahdollista muissa maissa.

Voimme myydä verovapaasti vain matkustajille, joiden matkakohde on Suomen ulkopuolella. Tax free -ostoksia säätelevät kunkin maan omat lait. Valitettavasti tämä ei ole mahdollista Suomessa.

Kun teen ostoksia verovapaassa myymälässä, voinko käyttää toisen matkustajan tarkastuskorttia eli boarding passia, joka on matkustamassa Suomen ulkopuolelle?

Tax free -ostoksia varten sinun on näytettävä henkilökohtainen tarkastuskorttisi.

TIESITKÖ?

  • Ruotsalaiset matkustajat eivät usein tiedä, että he saavat ostaa alkoholia matkustaessaan takaisin kotimaahansa.
  • Lentoa vaihtavat matkustajat saavat tehdä verovapaita ostoksia, jos heidän määränpäänsä on Suomen ulkopuolella.
  • Suomessa lentoasemien ravintolat ja kahvilat ovat käytössäsi matkakohteesta riippumatta.
  • Kaikki matkustajat voivat tehdä ostoksia Suomen lentokenttien tavallisissa kaupoissa.

Lue Helsinki-Vantaan kaupoista ja palveluista

*2016-luku

Matkustus