Hyppää pääsisältöön

Miten kylmärahtia kuljetetaan lentokoneella?

Julkaistu
14.08.2017 klo 06:00
Kun kaipaat lentokuljetusta vaikkapa lohifileelle tai verinäytteelle, kylmärahdin asiantuntijat osaavat auttaa.

Oletko koskaan miettinyt, miten kylmäsäilytystä vaativat tuotteet kuljetetaan ilmojen halki? Heikki Salonen, kylmäkuljetuksiin erikoistuneen COOL ID -yrityksen asiakkuuspäällikkö kertoo, miten lentokoneen kylmärahti toimii.

“Useat erilaiset tuotteet aina elintarvikkeista siirtoelimiin vaativat kylmäsäilytystä kuljetuksen ajan. Myös lääkkeitä tulee usein säilyttää tarkkaan kontrolloidussa lämpötilassa kuljetettaessa”, Salonen kuvailee. ”Koska ilmarahti on usein hintavaa verrattuna muihin kuljetusmuotoihin, sitä käytetään vain, jos kuljetuksen on oltava perillä pikaisesti. Esimerkiksi Norjasta Aasiaan lentää säännöllisesti rahtilentokoneita täynnä tuoretta kalaa.”

”Koska ilmarahti on usein hintavaa verrattuna muihin kuljetusmuotoihin, sitä käytetään vain, jos kuljetuksen on oltava perillä pikaisesti."

Useimmiten kylmäkuljetusta vaativat tuotteet lentävät matkustajakoneiden mukana ruumassa tai tavallisten rahtilentokoneiden kyydissä. Kylmätavara pakataan kestäviin lämpöä eristäviin laatikoihin, jotka täytetään kylmägeelillä tai kuivajäällä. 

”On tärkeää, että tuote pakataan niin hyvin, että se kestää pieniä viivähdyksiä ja kovakouraistakin käsittelyä”, Salonen sanoo.

Mitä suurempi pakkauksen sisällön ja ulkoilman välinen lämpötilaero on, sitä haastavampaa on sen kuljettaminen.

”Työmme on usein haasteellista, mutta ehkä kaikkein kiintoisin keikkamme oli se, kun saimme kuljetettavaksi palan Antarktiksen jäätikköä. Se piti viedä suomalaistutkijalle, joka työskenteli Etelä-Ranskan syrjäseudulla”, Salonen kertoo.

Lue lisää siitä, kuinka tavarat kannattaa pakata lennolle. 

Matkustus