Hyppää pääsisältöön

Rovaniemen lentoasemalta avautuu kulttuuria, urbaania vipinää ja luonnon rauhaa

Julkaistu
08.03.2017 klo 04:18
Rovaniemi tunnetaan Joulupukin kotipaikkana ja Lapin pääkaupunkina. 60000 asukkaan Rovaniemeltä löytyy myös yksi Suomen vilkkaimmista lentoasemista.

Rovaniemen lentoasema palvelee niin bisnes- kuin lomamatkailijoitakin. Kotimaan matkailijat ovat selvästi suurin matkustajaryhmä, vaikka kansainvälisten lentomatkustajien osuus onkin reippaassa kasvussa. Turisteja Rovaniemelle houkuttelevat etenkin Joulupukki ja revontulet.

Rovaniemen vahvuus matkakohteena on sen monipuolisuus. Rovaniemi tarjoaa mahdollisuuden nauttia helposti niin arktisesta luonnosta, perinteisistä Lappi-aktiviteeteista kuten poroajelusta tai kelkkasafarista kuin kaupunkilomastakin – lappilaisin maustein tietenkin.

Rovaniemen kulttuuritarjonta on kattavaa ja valinnanvaraa löytyy kansainvälisistä DJ-keikoista saamelaisiin käsitöihin.

Arkkitehtuuria ja designia

Rovaniemellä on monia Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia ja kaupunki on kaiken kaikkiaan arkkitehtuurisesti kiinnostava. Suomen vanhin kaapelisilta Jätkänkynttilä on iltavalaistuksessa upea näky.

Suomalainen arkkitehtuuri, taide ja design ovat tärkeässä osassa myös lentoasemalla.

Asemarakennuksen ovat suunnitelleet kansainvälistä tunnustusta saaneet suomalaisarkkitehdit Mikko Heikkinen ja Markku Komonen.

Katosta roikkuvat suomalaisen Secto Designin koivusta valmistetut valaisimet sekä Lapin taikaa henkivät poronsarvikruunut.

Terminaalin lattiassa voi ihailla taiteilija Antti Laurilan installaatiota ”Maan kiertorata”, joka on uurrettu Lapin kovaan graniittiin.

Pieni, mutta tehokas

– Lentoasema tuntui tutulta vaikken ollut koskaan aiemmin käynyt siellä. Tuntui kuin olisi tullut pienelle Helsinki-Vantaalle, kuvailee matkustaja Aki Toivonen vierailuaan Rovaniemellä.

Toivosen toi Rovaniemelle asiakastapaaminen. Helsinkiläiselle lentäminen oli ilmiselvä matkustusmuoto, sillä yrityksen näkökulmasta matka-ajan minimoiminen oli tärkeää. Nopeus nousi esiin myös Rovaniemen lentoaseman palveluista kysyttäessä, samoin siisteys.

Toiminnan sujuvuuteen ja viihtyisyyteen ollaan myös panostettu. Esimerkiksi lentoaseman sisätilat remontoitiin 2015.

Rovaniemen lentoaseman lentoliikennealueet uusittiin kesällä 2016. Kiitotieremontti oli Finavialta noin 13 miljoonan investointi.

– Uudistustöillä haluttiin varmistaa, että lentoliikenne pohjoiseen sujuu ja että Lapissa on hyvät edellytykset lentoliikenteen kasvulle, sanoo johtaja Joni Sundelin Finaviasta.

Energiatehokkuuteen panostetaan

Remontin yhteydessä kiitotien valaistus vaihdettiin LED-tekniikkaan, minkä johdosta lentoaseman energiatehokkuus parani huomattavasti.

Rovaniemen lentoasema on mukana kansainvälisen lentoasemajärjestön ACI:n hiilidioksidipäästöjen vähentämisohjelmassa (Airport Carbon Accreditation).

Uusia yhteyksiä, uusia mahdollisuuksia

Finavian johtajan Joni Sundelinin mukaan pitkäjänteinen markkinointi sekä Lapin matkakohteiden kehittyminen ovat selvästi lisänneet Lapin-matkojen kysyntää. Tämän ovat panneet merkille myös lentoyhtiöt.

Uusia yhteyksiä avautui tänä talvikautena Lappiin enemmän kuin koskaan. Norwegian avasi suoran yhteyden Lontoosta Rovaniemelle ja Germania aloitti lennot Zürichistä ja Berliinistä Rovaniemelle.

Sujuvasti perille asti

Siirtyminen lentoasemalta lopulliseen määränpäähän on tehty Rovaniemellä helpoksi. Bussi vie kentältä Rovaniemen keskustaan, jonne matkaa on vain 10 kilometriä.

Myös moneen nähtävyyteen pääsee lentoasemalta kätevästi. Joulupukin tapaamista malttamattomana odottavat pääsevät Joulupukin pajakylään pikakuljetuksella kymmenessä minuutissa.

Mäkeen hinkuva voi hypätä Ski-bussiin, joka kuljettaa matkustajia lentoaseman sekä Pyhän ja Luoston hiihtokeskusten välillä.

Bussit, taksit ja pysäköinti Rovaniemen lentoasemalla

Matkustus