Ohita navigaatio

Esittelyssä Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki: ”Lentoasema on merkinnyt aina vapauden tunnetta”

Artikkeli julkaistu
09.05.2018 klo 09:00
KimmoMaki
Ihmisiä & Ilmailua
Tammikuun alussa Finavian toimitusjohtajana aloittanut Kimmo Mäki uskoo, että hyvä johtaminen tapahtuu mahdollisimman lähellä työntekijöitä.

Kun Kimmo Mäki asui vielä synnyinkaupungissaan Kokkolassa, 19 kilometrin päässä kaupungista sijaitseva Kokkola-Pietarsaaren lentoasema oli hänelle väylä maailmalle.

– Lentoasema on merkinnyt minulle aina vapauden tunnetta ja sitä, että pienessä ja syrjäisessä Suomessa asumisesta huolimatta on mahdollisuus olla osa isoa maailmaa.

Nyt Mäki asuu Itä-Helsingin Östersundomissa ja väylä maailmalle on lähes saman etäisyyden päässä sijaitseva Helsinki-Vantaan lentoasema. Lentoasemasta on tullut Mäelle entistäkin rakkaampi paikka, sillä tammikuusta saakka hän on ollut 21 lentokentästä vastaavan lentoasemayhtiö Finavian toimitusjohtaja.

– Lentoasemaympäristössä koetaan vahvoja tunteita, ollaan sitten lähtemässä tai palaamassa. Siksi se onkin niin kiehtova paikka, toimitusjohtaja kuvailee.

Tiivistä perehtymistä alaan ja ihmisiin

Finavian toimitusjohtajana Mäki johtaa ja kehittää yhtiön toimintaa niin, että liiketoiminta on kannattavaa, matkustajat tyytyväisiä ja lentoyhtiöasiakkaiden toiminta sujuvaa. Hän tekee myös yhteistyötä Finavian sidosryhmien kanssa.

– Lisäksi johdan organisaatiota ja autan ihmisiä tekemään työnsä hyvin. Se vaatii työntekijöihin ja heidän työympäristöönsä perehtymistä.

Toimitusjohtajan työhuone sijaitsee WTC-rakennuksessa terminaali 2:n naapurissa. Mäki kertoo käyvänsä useamman kerran viikossa lentoaseman puolella katsomassa, miten asiat toimivat.

– Haluan nähdä asiat itse ja keskustella niihin liittyvien ihmisten kanssa, jotta voin hahmottaa tilanteet. Jos ihmisellä on meidän logo paidassaan, pyrin aina vaihtamaan kuulumisia. Varsinaisilta työn tekijöiltä oppii parhaiten.

Nopean kasvun voimin voi kehittää

Lentomatkustaminen ja lentoasemat ovat näyttäytyneet 43-vuotiaalle diplomi-insinöörille uudessa valossa sen jälkeen, kun hän siirtyi Helsingin Satama Oy:n toimitusjohtajan paikalta Finaviaan.

– Millä lentoasemalla olenkaan ollut, olen pohtinut matkustajien kokemaa fiilistä. Sitä, miten asiat toimivat ja miten hyviä käytäntöjä saataisiin meillekin.

Schipholin lentoasemalla Amsterdamissa Mäki kiinnitti huomiota aseman väljyyteen ja toimivuuteen. Lentoasema on yksi maailman vilkkaimmista, ja siellä oli viime vuonna 68,4 miljoonaa matkustajaa. Suuret matkustajamäärät ovat mahdollistaneet isot investoinnit.

Matkustajamäärät kasvavat Suomessakin, ja tänä vuonna Helsinki-Vantaalla rikkoutunee 20 miljoonan matkustajan raja.

Finavian 900 miljoonan euron suuruinen investointiohjelma käynnistyi vuonna 2014, ja sen tavoitteena on parantaa Suomen päälentokentän asemaa kansainvälisessä kilpailussa.

– Tämä on hyvin johdettu ja organisoitu yhtiö, jossa on tehty erittäin hyvää työtä. Kasvavat matkustajamäärät tuovat haasteita, mutta antavat myös mahdollisuuden kehittää toimintaa. Sen eteen on tehtävä paljon töitä, mutta tästä on hyvä jatkaa.

Tavoite vierailla kaikilla Suomen kentillä

Alkuvuoden aikana Mäki on käynyt työn merkeissä Rovaniemen, Kittilän, Kuusamon, Vaasan, Kokkolan ja Kuopion lentoasemilla. Hänen tavoitteenaan on vierailla kaikilla Finavian lentoasemilla tämän vuoden aikana, joten työmatkoja ympäri Suomen tulee vielä. Finavia hallinnoi yhteensä 21 lentoasemaa.

– Maakunnissa olen ymmärtänyt, kuinka monitahoinen lentoasemaverkostomme on. Kaikilla asemilla on yksilöllinen tilanne ja merkitys ympäristölleen, mutta kaikkia yhdistää tavoite toimia mahdollisimman turvallisesti ja asiakaspalveluun panostaen.

Mutta on Mäki päässyt uuteen rooliin siirryttyään matkustamaan myös perheensä kanssa. Alkuvuodesta hän lensi vaimonsa ja viisivuotiaan tyttärensä kanssa viikonlopuksi Lappiin.

Isä esitteli tyttärelleen Helsinki-Vantaan lentoasemaa ja kertoi, kuinka siellä halutaan korostaa skandinaavista kulttuuria ja suomalaisuutta muun muassa designin muodossa.

– Tyttäreni oli kiinnostunut näkemästään ja tietysti silmät suurina katseli lentokoneita, Mäki muistelee.

Kimmo Mäki Finavian toimitusjohtajaksi