Skip navigation

Finavia ja Finnair toteuttivat ikäihmisen unelman: Lempi Meskus, 92, vieraili ensi kertaa lentokoneessa

Artikkeli julkaistu
16.08.2018 klo 09:00
Lempi Meskus Kuusamo
Kuusamon kaupungin 150-vuotisjuhlan kunniaksi toteutetaan kuusamolaisten ikäihmisten unelmia. Finavia ja Finnair saivat kunnian toteuttaa 92 vuoden ikään ehtineen Lempi Meskuksen unelman lentokoneessa käymisestä.

Kuumana heinäkuisena iltapäivänä Kuusamon lentoaseman porttialueen kahvioon on kerääntynyt epätavallinen seurue. Ikkunapöydässä istuu iäkäs rouva pyörätuolissa, tätä saattamaan lähtenyt miniä, lentoaseman päällikkö sekä pari toimittajaa kameroineen. Kellään heistä ei ole lentolippua, mutta he ovat aikeissa astua kohta laskeutuvaan Helsingin-koneeseen siitä huolimatta.  

Kuusamo

Tarkoitus on toteuttaa Lempi Meskuksen, 92, unelma: hän ei ole ikinä käynyt lentokoneessa, ja nyt Finavia ja Finnair järjestävät hänelle vierailun koneeseen. Tapaus on houkuttanut paikalle myös median edustajia. 

Yksi 150 unelmasta 

Hanke alkoi jo toukokuussa, kun Kuusamon lentoaseman päällikkö Sari Päivärinta sai yhteydenoton Kuusamon kaupungilta. Kaupungin 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi pyritään toteuttamaan 150 kuusamolaisen ikäihmisen unelma. Kaupungilta tiedusteltiin, lähtisikö Finavia mukaan toteuttamaan yhden vanhuksen haavetta. 

”Kyseessä oli niin ihana unelma, että ehdottomasti halusimme osallistua. Lempin toive kosketti minua henkilökohtaisesti”, kertoo Päivärinta, joka on työskennellyt Kuusamon lentoasemalla ensimmäisen kerran jo vuonna 1988. 

Helsingistä saapuvaa konetta odoteltaessa on hyvin aikaa nauttia kahvit ja kampaviinerit ja tutustua päivänsankariin paremmin. 

Maatilan emäntä on pitänyt jalat maassa 

Lempi Meskus on tehnyt uransa maatalon emäntänä. Yhdeksän lasta kasvattanut rouva on ehtinyt viettää eläkepäiviä jo kolmisenkymmentä vuotta. Iän karttuessa Lempi ja hänen miehensä Olavi joutuivat jättämään kotitilan taakseen ja muuttamaan Kuusamon keskustaan lähemmäs palveluita. Pari asuu kuitenkin edelleen kahdestaan omassa asunnossaan. 

Lempi Meskus on viihtynyt koko elämänsä Kuusamossa. Meskus kertoo, että ei ole koskaan käynyt ulkomailla. Siksipä hän ei ole kokenut tarpeelliseksi hypätä lentokoneeseen ikinä aiemmin. Laivassakaan hän ei ole käynyt, mutta kotimaassa rouva on matkustanut autolla ja junalla. Kuusamon lentoasema sen sijaan on ennalta tuttu, sillä sinne on saateltu Etelä-Suomessa asuvia perheenjäseniä. 

”Kotonamme päivittäin käyvä kaupungin kotihoitaja kertoi 150 unelmaa -hankkeesta ja sanoi, että minunkin pitäisi keksiä unelma toteutettavaksi. Sanoin, että lentokoneessa ei ole tullut käytyä. Siitä tämä sitten sai alkunsa”, Meskus kertaa. 

”Mutta kauan saivat kyllä taivutella ennen kuin lähdin mukaan leikkiin! En olisi suostunut, jos olisin tiennyt, että tämä järjestetään vain minua varten.” 

Kapteenin kanssa ohjaamoon 

Helsingin-kone laskeutuu ja matkustajat astelevat ulos. On Meskuksen vierailun aika. Lentokonetta kohti siirryttäessä helteen rasittamaa Meskusta huolettaa, etteivät jalat kanna portaita ylös koneeseen asti. Sari Päivärinta ja lentoaseman maahuolintahenkilökunta kuitenkin vakuuttavat, että tarvittaessa rouva vaikka kannetaan sisälle.  

Lempi Meskus Kuusamo

Kuusamon ja Helsingin väliä operoivalta Norralta rouvaa ovat vastassa koneen nelihenkinen miehistö kapteeni Jerome Rühlmannin johdolla. Rühlmann toivottaa Meskuksen tervetulleeksi ja ojentaa hänelle pienen lahjan, kotimaanlennoilla käytössä olevan 68-paikkaisen ATR-potkurikoneen pienoismallin. 

Lentoemännät auttavat Meskuksen koneeseen. Matkustamossa rouva testaa, miltä tuntuu istua matkustajan paikalla. Kahvi, tee tai mustikkamehu eivät hänelle kuitenkaan maita. Pian siirrytäänkin ohjaamon puolelle, missä kapteeni esittelee Meskukselle mittarit, nappulat ja laitteet. Perämiehen kanssa vaihdetaan vielä muutama sana Kuusamosta, ja sitten vierailu on ohi. Koneen on lähdettävä takaisin Helsinkiin. 

Meskuksen seurueessa spekuloidaan, josko Lempi nyt vauhtiin päästyään pian innostuukin ostamaan lentolipun ja lähtemään Helsinkiin asti jälkikasvua tervehtimään. 

Tutustu Pohjois-Suomen lumoaviin kohteisiin, jotka saavutat näppärästi lentäen 

Ihmisiä & Ilmailua