Hyppää pääsisältöön

Finavia kehittää lentoasema-aluetta kumppanien kanssa

Julkaistu
01.02.2018 klo 08:50
aviapolis
Finavia Oyj sekä NREP Oy:n hallinnoima rahasto ja Pontos Oy ovat sopineet omistus-ja rahoitusjärjestelystä, joka parantaa Helsinki-Vantaan lentoaseman lähialueiden kehittämistyötä lentoliikennettä ja lentoasema-aluetta palvelevalla tavalla.

Osapuolet ovat sopineet Finavian tytäryhtiön LAK Real Estate Oy:n omistuspohjan laajentamisesta. Järjestelyn jälkeen LAK Real Estate Oy:n omistajina ovat Finavia, NREP Oy:n hallinnoima rahasto ja Pontoksen tytäryhtiö Pontos Aero Oy. Finavia omistaa yhtiön osakkeista 49 %. Järjestely vauhdittaa Aviapolis-alueen kehittymistä ja siten pääkaupunkiseudun vetovoimaisuutta.

- Investoimme pitkäjänteisesti ja merkittävästi ydinliiketoimintaamme eli Helsinki-Vantaan lentoaseman kehittämiseen sekä maakuntien lentoasemaverkostoon. Uskomme, että NREP:in ja Pontoksen kanssa tehdyllä kiinteistöliiketoiminnan omistus- ja rahoitusjärjestelyllä on mahdollista varmistaa Aviapoliksen kehittyminen Suomen lentoliikennettä ja pääkaupunkiseutua palvelevalla tavalla. Lentoasemarakennukset ja lentoliikenteen operatiiviseen toimintaan liittyvät maa-alueet pysyvät edelleen Finavian omistuksessa, Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo.

Helsinki-Vantaan lentoaseman alue, Aviapolis ja sen lähiympäristö on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen, kasvava ja vetovoimainen kokonaisuus. Alueella on 20 000 työpaikkaa, ja määrän arvioidaan yhä kasvavan. 

- Nyt solmittu yhteistyö parantaa Vantaan Aviapoliksen kehitysmahdollisuuksia kansainvälisesti arvostetuksi lentokenttäkaupungiksi. Lentokenttien ja niiden lähialueiden yhteinen kehitystyö kaupunkien uusiksi keskuksiksi on kaupunkisuunnittelun nouseva trendi. Nyt solmittu sopimus mahdollistaa entistä paremmin Aviapolikselle asetettujen tavoitteiden toteuttamisen Vantaan kasvun keskuksena, toteaa Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Finavia on tiedottanut järjestelyn aiesopimuksesta kesäkuussa 2017.

 

LAK Real Estate Oy on kiinteistöyhtiö, jonka kiinteistöportfolion koko on yhteensä yli 136 000 neliömetriä. Yhtiön omistuksiin kuuluvat muun muassa lentokentällä sijaitsevat Hilton-hotelli sekä WTC-toimistotalo. Lisäksi LAK on merkittävä maanomistaja Aviapoliksen alueella.

NREP on vuonna 2005 perustettu Pohjoismaiden johtava kiinteistösijoittaja ja -kehittäjä. Yhtiö hallinnoi 3,5 miljardin euron kiinteistövarallisuutta ja työllistää yli 100 asiantuntijaa Pohjoismaissa, joista 25 Suomessa. NREP toimii kaikissa tärkeimmissä kiinteistöalan segmenteissä: asunnot, toimistot, liiketilat, pienvarastot (Pelican Self Storage) ja logistiikka. Kiinteistöjen omistamisen lisäksi NREP kehittää aktiivisesti kohteitaan tiiviissä yhteistyössä sidosryhmiensä kanssa.

Pontos on suomalainen perheyhtiö, joka uskoo pitkäjänteiseen omistamiseen ja hyvään työkulttuuriin. Pontos on kasvollinen ja aktiivinen omistaja, joka sijoittaa kiinteistöihin, kiinteistö- ja aluekehittämiseen sekä kasvuyrityksiin. Pontoksen portfolioyhtiöt (Pontoksen omistusosuus yli 10 %) toimivat kymmenessä maassa, työllistävät yli 6000 ihmistä ja omistavat yli 500 000 m2 kiinteistöjä.

 

 

Kehitys