Skip navigation

Helsinki-Vantaan lentoyhtiöt: Japan Airlines

Artikkeli julkaistu
24.01.2019 klo 09:00
Japan Airlines
Japanin kansallinen lentoyhtiö on lentänyt Helsinki-Vantaan ja Tokion Naritan välillä päivittäin viisi vuotta. Yhtiön historia on pitkä ja vaiherikas. Kokosimme kiinnostavimmat faktat Japan Airlinesista.

Heinäkuussa tuli kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun Japanin kansallinen lentoyhtiö Japan Airlines aloitti päivittäiset lennot Helsinki-Vantaalta Tokion Naritan lentoasemalle. Oneworld-allianssiin kuuluva yhtiö tarjoaa myös kahden lentoyhtiön tunnusten alla lennettäviä lentoja, eli ns. codeshare-lentoja, Finnairin kanssa Japanin muille kentille.

1. Vuonna 1951 perustettu Japan Airlines aloitti mannertenväliset lennot jo 1954, kun Tokio–San Francisco-reitti avattiin. Toimittuaan vuosikymmeniä menestyksekkäästi lentoyhtiö ajautui konkurssiin vuonna 2009, mutta kulukuurin ja Japanin valtion pelastustoimien myötä se nousi jälleen halkomaan taivaita.

2. Yhtiön vuodelta 1959 peräisin olevassa logossa on tanssiva mantšuriankurki, jota pidetään Japanissa perinteisesti pyhänä. Lintuja esiintyy Japanissa esimerkiksi pohjoisella Hokkaidon saarella. Tsurumaru-nimellä tunnettu logo symboloi sitä, miten Japan Airlines on ”avannut Japanin taivaan” ja vauhdittanut maan kansainvälistymistä sekä kohdannut rohkeasti uusia haasteita.

3. Maailmankuulun animaattorin ja ohjaajan Hayao Miyazakin piirroselokuva Porco Rosso sai ensi-iltansa heinäkuussa 1992 Japan Airlinesin lennolla. Japan Airlinesin tuella tuotettu elokuva kertoo Adrianmerellä seikkailevasta palkkionmetsästäjä-lentäjästä, joka on muuttunut siaksi, ja lentokoneita rakentavasta tytöstä.

4. Japan Airlinesin historiikin mukaan yhtiö kehitti 90-luvun alkupuolella yhdessä japanilaisen metallialan yrityksen kanssa maailman ensimmäisenä elävien kalojen lentokuljetuksiin soveltuvan vesitankin. Aasian markkinoilla on kysyntää tuoreille mereneläville: nykyään esimerkiksi Finnair rahtaa kalaa keskimäärin 50 000 kiloa päivässä, ja siitä valtaosa menee Aasiaan.

5. Japan Airlinesin taipaleen aikana on kohdattu myös tragedioita. Vuonna 1985 sattui yli 520 kuolonuhria vaatinut onnettomuus, kun Boeing 747 vikaantui lennolla Tokiosta Osakaan. Lentäjä menetti koneen hallinnan, ja kone iskeytyi Osutaka-vuoren rinteeseen. Osa matkustajista selvisi syöksystä, mutta pelastusoperaation viivästymisen takia moni heistä menehtyi vammoihinsa. Neljä jäi henkiin. Onnettomuuden seurauksena matkustajat alkoivat karttaa Japan Airlinesia, ja pitkään jatkunut matkustajamäärien kasvu tyrehtyi. Nyt yhtiö korostaa turvallisuutta kaikessa toiminnassaan.

6. JAL-konserni, johon Japan Airlines kuuluu, käsittää myös viisi alueellista lentoyhtiötä, joilla on tärkeä rooli saarivaltion eri osien yhdistäjänä ja Japanin eri alueiden elinvoimaisuuden ylläpitäjänä. Se myös auttaa luonnonmullistusten kuten maanjäristysten koettelemia alueita Japanissa esimerkiksi kuljettamalla tarvikkeita katastrofialueille. Syksystä 2018 kevääseen 2019 on tarjolla lentoja Hokkaidolle alennettuun hintaan saarta ravistelleen maanjäristyksen jälkeen.

7. Japan Airlines pyrkii toimimaan ympäristöystävällisemmin esimerkiksi vähentämällä polttoaineen kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä monin eri tavoin. Yhtiö osallistuu myös ilmakehän tarkkailuun ja jätteistä jalostetun biopolttoaineen kehittämisprojektiin. Konsernin lentäjät raportoivat havaitsemansa metsäpalot tutkimusryhmälle, jonka tavoite on parantaa paloja havainnoivien satelliittien tarkkuutta.

Lähteet: Aeroflot, Japan Airlines, Rotten Tomatoes, Helsingin Sanomat, New York Times

Lue lentoyhtiö Aeroflotista.

Ihmisiä & Ilmailua