Ohita navigaatio

Humans of Helsinki Airport: Kosmetiikkamyyjä Riitta-Liisa Suovanen

Artikkeli julkaistu
20.07.2018 klo 09:00
Riitta-Liisa Suovanen
Ihmisiä & Ilmailua
Riitta-Liisa Suovasen valppaasta vinkistä Helsinki-Vantaalla saatiin kiinni tuhansien eurojen edestä hajuvesiä vohkinut varas.

”Tulin kentälle vuonna 1987 Finnairin tax free -myymälän kosmetiikkamyyjäksi. Samassa työssä olen edelleen, nyt World Duty Free Groupin myymälässä. Yli 30 vuodessa Helsinki-Vantaa on muuttunut valtavasti: asiakasmäärät ovat moninkertaistuneet, ja kenttä on kansainvälistynyt huimasti. Aikanaan asiakkaat olivat pääosin suomalaisia ja eurooppalaisia, nyt valtaosa on Aasiasta, etenkin Kiinasta.

Myös työyhteisömme on nykyisin todella kansainvälinen: minulla on työkavereita muun muassa Ruandasta, Brasiliasta ja Kiinasta. Osan kollegoista olen tuntenut yli 30 vuotta, jo Finnairin ajoilta, mutta meillä on myös paljon nuoria töissä. Erilaiset kulttuurit ja eri-ikäiset ihmiset ovat ehdottomasti rikkaus työarjessa.

Iltasanomienkin uutisoima tuoksuvarastapaus oli työssäni aika poikkeuksellinen tilanne. Näpistyksiä kyllä sattuu, mutta aiemmin en ole ollut mukana varsinaisessa kiinniottotilanteessa. Vartija antoi päivällä tunnusmerkit henkilöstä, jonka epäiltiin varastaneen tuhansien eurojen arvosta hajuvesiä lentoaseman liikkeistä. Illan suussa täsmälleen tuntomerkkejä vastaava tyyppi ilmaantuikin liikkeeseen: hänellä oli jopa samat vaatteet ja kengät. Väijyimme henkilöä myymälässä kollegani kanssa ja soitimme heti vuorossa olevalle vartijalle. Vartija ottikin varkaan kiinni tämän poistuttua myymälästä.

Tuntui aika kurjalta joutua kyttäämään ja epäilemään toista ihmistä, mutta hyvä tietenkin, että varas saatiin kiinni. Minusta on ylipäänsä kummallista, että varkaat tulevat lentoasemalle, joka on kuitenkin suljettu tila ja hyvin vartioitu.

Kaiken kaikkiaan kenttä on mukava paikka olla töissä. Tykkään kansainvälisestä ilmapiiristä ja erilaisten ihmisten kohtaamisesta.”

Lue Humans of Helsinki Airport -juttu viinibaari Wine & View’n Kaisa Kalliosta