Ohita navigaatio

Kolme vinkkiä, joilla otat parempia valokuvia lentokoneesta käsin

Artikkeli julkaistu
09.04.2018 klo 09:00
ikkuna2
Ihmisiä & Ilmailua
Lentokoneen ikkunasta voi taltioida hienoja kuvia alla vilisevistä maisemista. Olosuhteet asettavat innokkaille kuvaajille kuitenkin omat haasteensa. Kokosimme yhteen kolme tärppiä, joilla otat yläilmoista eeppisimmät kuvat.

1. Istumapaikalla on väliä

Kuvien ottaminen on tietysti helpointa ikkunan vierestä, joten ikkunapaikan varaaminen kannattaa. Jos päädyt kuitenkin keski- tai käytäväpaikalle, voit silti ottaa kuvia: ikkunan kehykset voi rajata myöhemmin pois tai niitä voi käyttää osana kuvaa.

Koneen taka- tai etuosassa on monipuolisimmat kuvausmahdollisuudet, koska kuvata voi eri suuntiin ja toisaalta kuvaan saa mukaan myös palan koneen siipeä tai vaikka moottorin. Jos istumapaikka on juuri siiven kohdalla, se vie auttamatta tilaa maisemilta.

2. Muista ikkunoiden erityislaatuisuus

Lentokoneiden ikkunoiden paksut lasit eivät vaikeuta kuvien ottamista: lähinnä ongelmia saattavat aiheuttaa koneen tärinä, ikkunoiden naarmut ja heijastukset sekä jäätyminen.

Kamera kannattaa viedä hyvin lähelle ikkunaa, mutta ei missään nimessä lasiin kiinni. Kun kameran ja lasin väliin jää pieni rako, kuva tarkentuu automaattisesti ikkunan ulkopuolelle – eikä esimerkiksi ikkunalasin naarmuihin.

Ota kuva aina ilman salamaa ja laita myös lukuvalot pois minimoidaksesi ikkunasta aiheutuvat heijastukset. Lentokoneiden ikkunat voivat myös jäätyä matkan aikana. Jos et odota tiettyä kuvauskohdetta, ota kuva hyvissä ajoin.

3. Mielikuvitus on valttia

Koneen ikkunasta taltioitu auringonlasku tai -nousu on klassinen kuvauskohde. Pidä kuitenkin mielessä myös muut ikkunoista avautuvat mahdollisuudet: teiden ja peltojen muodostamat kuviot, pilvet, rantaviivat, taikoneen siipi tai moottori kiinnostavaa taustaa vasten voivat näyttää upealta kuvassa.

Nappaa samalla sekä pysty- että vaakakuva, että sinulla on enemmän mahdollisuuksia, jos haluat muokata kuvaa myöhemmin.

Lue lentokonebongaajan vinkit kuvaamiseen Helsinki-Vantaalla