Ohita navigaatio

Maailman pisin suora lento kestää yli 17 tuntia – tiedätkö miksi lentoajat pitenevät?

Artikkeli julkaistu
04.10.2018 klo 09:00
Lentokone
Ihmisiä & Ilmailua Matkustus
Ennätyspitkät lennot tekevät pallon toiselle puolelle matkustamisesta aiempaa nopeampaa. Ne kuitenkin haastavat niin matkustajien, lentäjien kuin koneidenkin kapasiteetin.

Maaliskuussa 2018 lentoyhtiö Quantas aloitti ensimmäisen suoran lentoreitin Australiasta Britanniaan. Välilaskuttoman lennon matka-aika on 17 tuntia 20 minuuttia.

Quantasin 14 484 kilometrin mittainen uutuusreitti on maailman toiseksi pisin suora kaupallinen lentoreitti. Vielä tätäkin pidempi reitti kulkee Qatarin Dohan ja Uuden-Seelannin Aucklandin välillä. Qatar Airwaysin operoimalle lennolle kertyy mittaa 14 529 kilometriä.

Uudet konetyypit mahdollistavat pitkät lennot

Lentokoneiden kehitystyö vaikuttaa lentoreitteihin: aiempaa vähemmän polttoainetta kuluttavat konetyypit mahdollistavat entistä pidemmät suorat lennot, ja ovat siten paitsi taloudellisia myös vähempipäästöisiä. Esimerkiksi Quantasin ennätysreitillään käyttämä Boeing 787-9 Dreamliner on paljon taloudellisempi kuin aiemman sukupolven pitkien lentojen malli, Boeing 747. Mitä vähemmän polttoainetta kone kuluttaa lentokilometriä kohden, sitä pidempään se voi lentää ilman välilaskuja.

Finnairin käyttämän Airbus A350:n kaltaiset kaksimoottoriset konetyypit valtaavatkin alaa nelimoottorisilta koneilta. Nämä uuden sukupolven koneet on valmistettu kevyistä materiaaleista ja niiden moottorit ovat entistä tehokkaampia ja luotettavampia. Uudet tekniset ratkaisut alentavat polttoaineen kulutusta, ja mahdollistavat siten pidemmät lentoajat.

Polttoaineen säästäminen pidentää lentoaikoja

Ympäristösyistä osa lennoista lennetään nykyisin hitaammin kuin 1970-luvulla. Ennen öljykriisiä koneilla lennettiin pitkälti maksiminopeudella, mutta nykyisin polttoaineen taloudellisempi käyttö on normi, joka ohjannut lentoyhtiötä alentamaan matkanopeuksia jonkin verran. Toisaalta aiempaa pidemmät suorat lennot tarkoittavat, että matkakohteeseen pääsee viime vuosikymmeniä nopeammin, vaikka matkanopeus olisikin hitaampi. Samalla matkustamisen ympäristörasitus matkustajaa kohden alenee.

Vaikka lentoajat samoilla reiteillä voivat olla nimellisesti hieman hitaampia, juuri pitkät suorat lennot lyhentävät matka-aikoja välilaskullisiin lentoihin verrattuna merkittävästi ja ovat pääosin myös matkustajaa kohtaa taloudellisempia. Hieman hitaammin lennetyt etapit eivät siis käytännössä tarkoita matkustamisen hidastumista.

Lähteet: Finnair, Norwegian, Telegraph, Helsingin Sanomat

Tiedätkö, miten kiitotie valitaan Helsinki-Vantaalla?